Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ptsd

Olsson, Christian and Wiik, Otto (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) är ett sjukdomstillstånd som kan uppkomma då en människa har upplevt, bevittnat eller konfronterats med en händelse som inneburit ett hot mot livet eller en risk att skadas svårt. För de flesta kommer symtomen inom tre månader, men för andra kan det ta flera år. Symtomen kan inkludera både psykiska och fysiska problem som ofta leder till stora inskränkningar i det dagliga livet. Syftet med studien var att belysa uppföljningsarbetet relaterat till PTSD efter attacken vid World Trade Center den 11 september 2001 (9/11). I litteraturstudien granskades och analyserades nio vetenskapliga artiklar bestående av Random Digit Dials, granskningar av stora kvantiteter dataloggar och telefonsamtal samt... (More)
Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) är ett sjukdomstillstånd som kan uppkomma då en människa har upplevt, bevittnat eller konfronterats med en händelse som inneburit ett hot mot livet eller en risk att skadas svårt. För de flesta kommer symtomen inom tre månader, men för andra kan det ta flera år. Symtomen kan inkludera både psykiska och fysiska problem som ofta leder till stora inskränkningar i det dagliga livet. Syftet med studien var att belysa uppföljningsarbetet relaterat till PTSD efter attacken vid World Trade Center den 11 september 2001 (9/11). I litteraturstudien granskades och analyserades nio vetenskapliga artiklar bestående av Random Digit Dials, granskningar av stora kvantiteter dataloggar och telefonsamtal samt kortsvarsenkäter och kortintervjuer via telefonsamtal, vilka sedan låg till grund för resultatet. I resultatet framkom att både psykiska och fysiska faktorer spelar roll för utvecklandet av PTSD efter en katastrof. Större risk för PTSD fanns om följande riskfaktorer förekom: att vara kvinna, att tidigare ha varit utsatt för fysiska och sexuella övergrepp eller att ha varit direkt utsatt för attacken. Att identifiera behovet av, och de hinder som fanns för, att söka hjälp efter attacken är viktigt för att efter liknande situationer kunna planera och tillhandahålla bästa möjliga vård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Christian and Wiik, Otto
supervisor
organization
alternative title
I efterdyningarna till katastrofen vid World Trade Center.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
post traumatisk stress disorder, katastrof, world trade center
language
Swedish
id
2530224
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530224,
  abstract     = {{Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) är ett sjukdomstillstånd som kan uppkomma då en människa har upplevt, bevittnat eller konfronterats med en händelse som inneburit ett hot mot livet eller en risk att skadas svårt. För de flesta kommer symtomen inom tre månader, men för andra kan det ta flera år. Symtomen kan inkludera både psykiska och fysiska problem som ofta leder till stora inskränkningar i det dagliga livet. Syftet med studien var att belysa uppföljningsarbetet relaterat till PTSD efter attacken vid World Trade Center den 11 september 2001 (9/11). I litteraturstudien granskades och analyserades nio vetenskapliga artiklar bestående av Random Digit Dials, granskningar av stora kvantiteter dataloggar och telefonsamtal samt kortsvarsenkäter och kortintervjuer via telefonsamtal, vilka sedan låg till grund för resultatet. I resultatet framkom att både psykiska och fysiska faktorer spelar roll för utvecklandet av PTSD efter en katastrof. Större risk för PTSD fanns om följande riskfaktorer förekom: att vara kvinna, att tidigare ha varit utsatt för fysiska och sexuella övergrepp eller att ha varit direkt utsatt för attacken. Att identifiera behovet av, och de hinder som fanns för, att söka hjälp efter attacken är viktigt för att efter liknande situationer kunna planera och tillhandahålla bästa möjliga vård.}},
  author       = {{Olsson, Christian and Wiik, Otto}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ptsd}},
  year         = {{2008}},
}