Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Högskolestudenters sexuella beteenden och attityder till sexuellt överförbara sjukdomar

Ingvarsson, Sofia ; Tholén, Lisa and Wallén, Nina (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Ett stort folkhälsoproblem idag är STI (Sexual Transmitted Infections). STI ökar globalt och samhället kan vinna ekonomiskt på minskad smittspridning. Syftet med studien var att belysa sexuella beteenden och attityder till STI hos högskolestudenter vid Lunds universitet. Metoden var en enkätstudie som besvarades av 246 högskolestudenter på fyra fakulteter vid Lunds universitet. Resultatet visade att 53 % av respondenterna skyddade sig med kondom vid sex med ny partner. Det var 67 % som hade testat sig för STI. Angående eget risktagande hade 78 % skattat detta till lågt eller mycket lågt. Många respondenter skulle skydda sig med kondom i ökad utsträckning om de inte var alkoholpåverkade vid tillfälliga sexuella förbindelser. Studiens... (More)
Ett stort folkhälsoproblem idag är STI (Sexual Transmitted Infections). STI ökar globalt och samhället kan vinna ekonomiskt på minskad smittspridning. Syftet med studien var att belysa sexuella beteenden och attityder till STI hos högskolestudenter vid Lunds universitet. Metoden var en enkätstudie som besvarades av 246 högskolestudenter på fyra fakulteter vid Lunds universitet. Resultatet visade att 53 % av respondenterna skyddade sig med kondom vid sex med ny partner. Det var 67 % som hade testat sig för STI. Angående eget risktagande hade 78 % skattat detta till lågt eller mycket lågt. Många respondenter skulle skydda sig med kondom i ökad utsträckning om de inte var alkoholpåverkade vid tillfälliga sexuella förbindelser. Studiens konklusion var att brist på omtanke för partnerns och den egna säkerheten är ett av skälen till låg kondomanvändning. För att förebygga STI krävs att sjuksköterskan på venerisk mottagning har möjlighet att erbjuda samtal med besökare samt att ventilera frågor om bland annat etik och moral. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ingvarsson, Sofia ; Tholén, Lisa and Wallén, Nina
supervisor
organization
alternative title
En enkätstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
högskolestudenter, kondomanvändning, sexuella attityder, sexuella beteenden, STI (Sexual Transmitted Infections)
language
Swedish
id
2530244
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530244,
  abstract     = {{Ett stort folkhälsoproblem idag är STI (Sexual Transmitted Infections). STI ökar globalt och samhället kan vinna ekonomiskt på minskad smittspridning. Syftet med studien var att belysa sexuella beteenden och attityder till STI hos högskolestudenter vid Lunds universitet. Metoden var en enkätstudie som besvarades av 246 högskolestudenter på fyra fakulteter vid Lunds universitet. Resultatet visade att 53 % av respondenterna skyddade sig med kondom vid sex med ny partner. Det var 67 % som hade testat sig för STI. Angående eget risktagande hade 78 % skattat detta till lågt eller mycket lågt. Många respondenter skulle skydda sig med kondom i ökad utsträckning om de inte var alkoholpåverkade vid tillfälliga sexuella förbindelser. Studiens konklusion var att brist på omtanke för partnerns och den egna säkerheten är ett av skälen till låg kondomanvändning. För att förebygga STI krävs att sjuksköterskan på venerisk mottagning har möjlighet att erbjuda samtal med besökare samt att ventilera frågor om bland annat etik och moral.}},
  author       = {{Ingvarsson, Sofia and Tholén, Lisa and Wallén, Nina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Högskolestudenters sexuella beteenden och attityder till sexuellt överförbara sjukdomar}},
  year         = {{2008}},
}