Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hälsorelaterad livskvalitet efter kirurgisk magsäcksoperation i viktminskningssyfte

Pålsson, Irene and Lindqvist, Marianne (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Fetma ökar i samhället och har blivit ett stort hälsoproblem. World Health Organisation (WHO) klassificerar fetma som världens snabbaste växande epidemi. Enligt den senaste forskningen är magsäcksoperationer den effektivaste metoden för viktminskning vid svår fetma. Syftet med denna studie var att undersöka den hälsorelaterade livskvaliteten (HrQoL) efter kirurgisk magsäcksoperation.Metoden: Studien genomfördes som en litteraturstudie av nio vetenskapliga artiklar publicerade de senaste 10 åren. Resultatet visade att patienterna fick bättre självuppfattning och självkänsla efter magsäcksoperationen, att graden av oro och ängslan minskade samt att den fysiska aktiviteten ökade, vilket tillsammans ledde till en förbättrad HrQoL. Konklusion:... (More)
Fetma ökar i samhället och har blivit ett stort hälsoproblem. World Health Organisation (WHO) klassificerar fetma som världens snabbaste växande epidemi. Enligt den senaste forskningen är magsäcksoperationer den effektivaste metoden för viktminskning vid svår fetma. Syftet med denna studie var att undersöka den hälsorelaterade livskvaliteten (HrQoL) efter kirurgisk magsäcksoperation.Metoden: Studien genomfördes som en litteraturstudie av nio vetenskapliga artiklar publicerade de senaste 10 åren. Resultatet visade att patienterna fick bättre självuppfattning och självkänsla efter magsäcksoperationen, att graden av oro och ängslan minskade samt att den fysiska aktiviteten ökade, vilket tillsammans ledde till en förbättrad HrQoL. Konklusion: De sammanställda resultaten påvisade en dramatisk förbättring av HrQoL som följd efter kirurgisk magsäcksoperation och evidensen för fetma kirurgi är stark. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pålsson, Irene and Lindqvist, Marianne
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fetma, övervikt, obesitaskirurgi, livskvalitet, hälsorelaterad livskalitet
language
Swedish
id
2530255
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530255,
  abstract     = {{Fetma ökar i samhället och har blivit ett stort hälsoproblem. World Health Organisation (WHO) klassificerar fetma som världens snabbaste växande epidemi.  Enligt den senaste forskningen är magsäcksoperationer den effektivaste metoden för viktminskning vid svår fetma. Syftet med denna studie var att undersöka den hälsorelaterade livskvaliteten (HrQoL) efter kirurgisk magsäcksoperation.Metoden: Studien genomfördes som en litteraturstudie av nio vetenskapliga artiklar publicerade de senaste 10 åren. Resultatet visade att patienterna fick bättre självuppfattning och självkänsla efter magsäcksoperationen, att graden av oro och ängslan minskade samt att den fysiska aktiviteten ökade, vilket tillsammans ledde till en förbättrad HrQoL. Konklusion: De sammanställda resultaten påvisade en dramatisk förbättring av HrQoL som följd efter kirurgisk magsäcksoperation och evidensen för fetma kirurgi är stark.}},
  author       = {{Pålsson, Irene and Lindqvist, Marianne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hälsorelaterad livskvalitet efter kirurgisk magsäcksoperation i viktminskningssyfte}},
  year         = {{2008}},
}