Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters preferenser för sjuksköterskor ur ett genusperspektiv

Svensson, Olivia (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Hälso- och sjukvårdpersonal har ingen lag som behandlar frågor om patienter som inte vill bli behandlade av dem trots att studier visar att patienter tenderar att föredra viss hälso- och sjukvårdpersonal framför annan, särskilt när det gäller kön. Syftet med studien är att undersöka patienters preferenser för manliga och kvinnliga sjuksköterskor och även undersöka vad eventuella preferenser beror på. Vald metod är litteraturstudie och studiens resultat baseras på nio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fem anledningar för genuspreferenserna: intimitet, förväntningar på omvårdnaden, religionstillhörighet, kommunikation och ålder. Men resultatet visar också att många patienter inte har några preferenser alls. Att som hälso- och... (More)
Hälso- och sjukvårdpersonal har ingen lag som behandlar frågor om patienter som inte vill bli behandlade av dem trots att studier visar att patienter tenderar att föredra viss hälso- och sjukvårdpersonal framför annan, särskilt när det gäller kön. Syftet med studien är att undersöka patienters preferenser för manliga och kvinnliga sjuksköterskor och även undersöka vad eventuella preferenser beror på. Vald metod är litteraturstudie och studiens resultat baseras på nio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fem anledningar för genuspreferenserna: intimitet, förväntningar på omvårdnaden, religionstillhörighet, kommunikation och ålder. Men resultatet visar också att många patienter inte har några preferenser alls. Att som hälso- och sjukvårdspersonal vara medveten om att patienter har genuspreferenser är en viktig del i att skapa goda förutsättningar för bra bemötande och god omvårdnad, då patienters känsla av trygghet delvis kan kopplas till om sjuksköterskan är en man eller en kvinna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson, Olivia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
genus, sjuksköterska, preferenser, patient, omvårdnad, kommunikation, religion
language
Swedish
id
2530275
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530275,
  abstract     = {{Hälso- och sjukvårdpersonal har ingen lag som behandlar frågor om patienter som inte vill bli behandlade av dem trots att studier visar att patienter tenderar att föredra viss hälso- och sjukvårdpersonal framför annan, särskilt när det gäller kön. Syftet med studien är att undersöka patienters preferenser för manliga och kvinnliga sjuksköterskor och även undersöka vad eventuella preferenser beror på. Vald metod är litteraturstudie och studiens resultat baseras på nio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fem anledningar för genuspreferenserna: intimitet, förväntningar på omvårdnaden, religionstillhörighet, kommunikation och ålder. Men resultatet visar också att många patienter inte har några preferenser alls. Att som hälso- och sjukvårdspersonal vara medveten om att patienter har genuspreferenser är en viktig del i att skapa goda förutsättningar för bra bemötande och god omvårdnad, då patienters känsla av trygghet delvis kan kopplas till om sjuksköterskan är en man eller en kvinna.}},
  author       = {{Svensson, Olivia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters preferenser för sjuksköterskor ur ett genusperspektiv}},
  year         = {{2009}},
}