Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postpartum depression

Nilsson, Jenny and Henriksson, Emma (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Antalet nyblivna mödrar i västvärlden som uppvisar symtom eller drabbas av Postpartum Depression (PPD) är cirka 13 %. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka riskfaktorer för att drabbas av PPD samt vilka preventiva åtgärder som finns för att minska risken att insjukna. I resultatet framkom att en tidigare depression, negativa livshändelser, brist på socialt stöd, sömnsvårigheter samt en låg socioekonomisk status utgjorde riskfaktorer för en kvinna att utveckla PPD. Preventiva åtgärder som visade sig minska risken av insjuknande hos kvinnor som befann sig i en riskgrupp visade sig vara; stödjande samtal och föräldrautbildning, rådgivning efter en traumatisk förlossning, kognitiv beteende terapi samt amningsstöd. Ett... (More)
Antalet nyblivna mödrar i västvärlden som uppvisar symtom eller drabbas av Postpartum Depression (PPD) är cirka 13 %. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka riskfaktorer för att drabbas av PPD samt vilka preventiva åtgärder som finns för att minska risken att insjukna. I resultatet framkom att en tidigare depression, negativa livshändelser, brist på socialt stöd, sömnsvårigheter samt en låg socioekonomisk status utgjorde riskfaktorer för en kvinna att utveckla PPD. Preventiva åtgärder som visade sig minska risken av insjuknande hos kvinnor som befann sig i en riskgrupp visade sig vara; stödjande samtal och föräldrautbildning, rådgivning efter en traumatisk förlossning, kognitiv beteende terapi samt amningsstöd. Ett rutinförfarande där Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) används tillsammans med en insikt i de riskfaktorer som finns skulle kunna hjälpa sjukvårdspersonal att förebygga PPD, detta då insättandet av preventiva åtgärder som stödjande samtal minskar risken för utvecklandet av PPD. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Jenny and Henriksson, Emma
supervisor
organization
alternative title
Riskfaktorer och preventiva åtgärder.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postpartum depression, riskfaktorer, prevention
language
Swedish
id
2530279
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530279,
  abstract     = {{Antalet nyblivna mödrar i västvärlden som uppvisar symtom eller drabbas  av Postpartum Depression (PPD) är cirka 13 %. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka riskfaktorer för att drabbas av PPD samt vilka preventiva åtgärder som finns för att minska risken att insjukna. I resultatet framkom att en tidigare depression, negativa livshändelser, brist på socialt stöd, sömnsvårigheter samt en låg socioekonomisk status utgjorde riskfaktorer för en kvinna att utveckla PPD.  Preventiva åtgärder som visade sig minska risken av insjuknande hos kvinnor som befann sig i en riskgrupp visade sig vara; stödjande samtal och föräldrautbildning, rådgivning efter en traumatisk förlossning, kognitiv beteende terapi samt amningsstöd. Ett rutinförfarande där Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) används tillsammans med en insikt i de riskfaktorer som finns skulle kunna hjälpa sjukvårdspersonal att förebygga PPD, detta då insättandet av preventiva åtgärder som stödjande samtal minskar risken för utvecklandet av PPD.}},
  author       = {{Nilsson, Jenny and Henriksson, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postpartum depression}},
  year         = {{2009}},
}