Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Nutrition på sjukhus

Asp, Anette and Rusovan, Ana (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Malnutrition och risk för malnutrition är ett välkänt och vanligt förekommande problem hos äldre patienter i slutenvården. På Universitetssjukhuset i Lund gjordes en undersökning 2007 som visade att 36 % av inneliggande patienter hade måttlig eller hög risk för undernäring. Syftet med studien var att kartlägga hur nutritionsbedömning och nutritionsbehandling utförs och dokumenteras vid tre vårdavdelningar på USiL och metoden var journalgranskning. Resultatet visade att nutritionsbedömning görs i omvårdnadsstatus och i förnyat status, inga omvårdnadsplaner återfanns i journalerna och nutritionen följdes upp i förnyat status. Avsaknaden av omvårdnadsplaner gav journalerna ett ostrukturerat intryck och det var svårt att identifiera... (More)
Malnutrition och risk för malnutrition är ett välkänt och vanligt förekommande problem hos äldre patienter i slutenvården. På Universitetssjukhuset i Lund gjordes en undersökning 2007 som visade att 36 % av inneliggande patienter hade måttlig eller hög risk för undernäring. Syftet med studien var att kartlägga hur nutritionsbedömning och nutritionsbehandling utförs och dokumenteras vid tre vårdavdelningar på USiL och metoden var journalgranskning. Resultatet visade att nutritionsbedömning görs i omvårdnadsstatus och i förnyat status, inga omvårdnadsplaner återfanns i journalerna och nutritionen följdes upp i förnyat status. Avsaknaden av omvårdnadsplaner gav journalerna ett ostrukturerat intryck och det var svårt att identifiera omvårdnadsproblemen. Utbildning, utvärderingar av rutiner, användning av checklistor och tid för reflektion är faktorer som kan bidra till att dokumentation förbättras och införande av standardvårdplaner kan bidra till en bättre struktur i dokumentationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Asp, Anette and Rusovan, Ana
supervisor
organization
alternative title
En empirisk studie om dokumentation av bedömning och behandling av nutritionsstatus hos äldre.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
dokumentation, journalgranskning, malnutrition, nutrition, omvårdnad, slutenvård, äldre
language
Swedish
id
2530284
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530284,
  abstract     = {{Malnutrition och risk för malnutrition är ett välkänt och vanligt förekommande problem hos äldre patienter i slutenvården. På Universitetssjukhuset i Lund gjordes en undersökning 2007 som visade att 36 % av inneliggande patienter hade måttlig eller hög risk för undernäring. Syftet med studien var att kartlägga hur nutritionsbedömning och nutritionsbehandling utförs och dokumenteras vid tre vårdavdelningar på USiL och metoden var journalgranskning. Resultatet visade att nutritionsbedömning görs i omvårdnadsstatus och i förnyat status, inga omvårdnadsplaner återfanns i journalerna och nutritionen följdes upp i förnyat status. Avsaknaden av omvårdnadsplaner gav journalerna ett ostrukturerat intryck och det var svårt att identifiera omvårdnadsproblemen. Utbildning, utvärderingar av rutiner, användning av checklistor och tid för reflektion är faktorer som kan bidra till att dokumentation förbättras och införande av standardvårdplaner kan bidra till en bättre struktur i dokumentationen.}},
  author       = {{Asp, Anette and Rusovan, Ana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Nutrition på sjukhus}},
  year         = {{2009}},
}