Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Depressiva symtom postpartum

Johansson, Hanna and Nugin, Åsa (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Depression drabbar ca 12 % av kvinnorna postpartum (PPD). Definitionen på en postpartum depression är att depressionen startar inom fyra veckor efter barnets födelse. Utan att ha en depression kan mamman ha depressiva symtom postpartum (PDS). Påverkan av depression och depressiva symtom har setts hos både mödrarna och barnen kort- och långsiktigt. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur mammans depressiva symtom postpartum påverkar henne och hennes barn. I studien granskades och analyserades åtta artiklar. I resultatet framkom att mammorna som varit deprimerade postpartum hade större risk att bli deprimerade igen. De kände också mer stress och oro i och inför föräldraskapet. Barnen påverkades i anknytningsprocessen, även deras... (More)
Depression drabbar ca 12 % av kvinnorna postpartum (PPD). Definitionen på en postpartum depression är att depressionen startar inom fyra veckor efter barnets födelse. Utan att ha en depression kan mamman ha depressiva symtom postpartum (PDS). Påverkan av depression och depressiva symtom har setts hos både mödrarna och barnen kort- och långsiktigt. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur mammans depressiva symtom postpartum påverkar henne och hennes barn. I studien granskades och analyserades åtta artiklar. I resultatet framkom att mammorna som varit deprimerade postpartum hade större risk att bli deprimerade igen. De kände också mer stress och oro i och inför föräldraskapet. Barnen påverkades i anknytningsprocessen, även deras psykosociala beteende skiljde sig från de barn vars mamma inte varit deprimerad postpartum. Det är viktigt att sjuksköterskan är uppdaterad och informerad om vilka konsekvenser depressionen kan få och är uppmärksam på tecken på depression hos den nyblivna mamman. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Hanna and Nugin, Åsa
supervisor
organization
alternative title
Påverkan på mamman och hennes barn. En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postpartum depression, depressiva symtom postpartum, effekter, anknytning, påverkan, mamma-barn relation
language
Swedish
id
2530309
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530309,
  abstract     = {{Depression drabbar ca 12 % av kvinnorna postpartum (PPD). Definitionen på en postpartum depression är att depressionen startar inom fyra veckor efter barnets födelse. Utan att ha en depression kan mamman ha depressiva symtom postpartum (PDS). Påverkan av depression och depressiva symtom har setts hos både mödrarna och barnen kort- och långsiktigt. Syftet med litteraturstudien var att belysa hur mammans depressiva symtom postpartum påverkar henne och hennes barn. I studien granskades och analyserades åtta artiklar. I resultatet framkom att mammorna som varit deprimerade postpartum hade större risk att bli deprimerade igen. De kände också mer stress och oro i och inför föräldraskapet. Barnen påverkades i anknytningsprocessen, även deras psykosociala beteende skiljde sig från de barn vars mamma inte varit deprimerad postpartum. Det är viktigt att sjuksköterskan är uppdaterad och informerad om vilka konsekvenser depressionen kan få och är uppmärksam på tecken på depression hos den nyblivna mamman.}},
  author       = {{Johansson, Hanna and Nugin, Åsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Depressiva symtom postpartum}},
  year         = {{2009}},
}