Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Följsamhet hos hiv/aids patienter

Thorkelsdottir, Ragnheidur K. and Celander, Camilla (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
HIV/AIDS är en allvarlig sjukdom och för närvarande finns det ingen botande behandling. Behandling med bromsmediciner (HAART) innebär att patienten behöver uppnå hög följsamhet för att inte riskera att utveckla läkemedelsresistens samtidigt som läkemedlens biverkningsprofil är komplicerad. Syftet med litteraturstudien var att belysa omvårdnadsåtgärder som hjälper HIV/AIDS patienten att uppnå god följsamhet i sin behandling. En systematisk granskning av nio vetenskapliga artiklar genomfördes. I resultatet framkom att utbildning, hjälpmedel, kommunikation och relation samt support leder till förbättrad följsamhet. Patienterna som ingick i de analyserade artiklarna uppgav att viktiga aspekter för att uppnå god följsamhet i sin behandling var,... (More)
HIV/AIDS är en allvarlig sjukdom och för närvarande finns det ingen botande behandling. Behandling med bromsmediciner (HAART) innebär att patienten behöver uppnå hög följsamhet för att inte riskera att utveckla läkemedelsresistens samtidigt som läkemedlens biverkningsprofil är komplicerad. Syftet med litteraturstudien var att belysa omvårdnadsåtgärder som hjälper HIV/AIDS patienten att uppnå god följsamhet i sin behandling. En systematisk granskning av nio vetenskapliga artiklar genomfördes. I resultatet framkom att utbildning, hjälpmedel, kommunikation och relation samt support leder till förbättrad följsamhet. Patienterna som ingick i de analyserade artiklarna uppgav att viktiga aspekter för att uppnå god följsamhet i sin behandling var, respekt, aktivt lyssnande och samtal. Det är av vikt att omvårdnadspersonal känner till vilka omvårdnadsåtgärder som hjälper patienten att på bästa sätt uppnå god följsamhet, dels för behandlingens positiva utgång och dels för individens allmänna välbefinnande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thorkelsdottir, Ragnheidur K. and Celander, Camilla
supervisor
organization
alternative title
Omvårdnadsåtgärder för att uppnå god följsamhet.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
HIV/AIDS, följsamhet, omvårdnadsåtgärder, hjälpmedel, kommunikation, relation, support, utbildning
language
Swedish
id
2530329
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530329,
  abstract     = {{HIV/AIDS är en allvarlig sjukdom och för närvarande finns det ingen botande behandling. Behandling med bromsmediciner (HAART) innebär att patienten behöver uppnå hög följsamhet för att inte riskera att utveckla läkemedelsresistens samtidigt som läkemedlens biverkningsprofil är komplicerad. Syftet med litteraturstudien var att belysa omvårdnadsåtgärder som hjälper HIV/AIDS patienten att uppnå god följsamhet i sin behandling. En systematisk granskning av nio vetenskapliga artiklar genomfördes. I resultatet framkom att utbildning, hjälpmedel, kommunikation och relation samt support leder till förbättrad följsamhet. Patienterna som ingick i de analyserade artiklarna uppgav att viktiga aspekter för att uppnå god följsamhet i sin behandling var, respekt, aktivt lyssnande och samtal. Det är av vikt att omvårdnadspersonal känner till vilka omvårdnadsåtgärder som hjälper patienten att på bästa sätt uppnå god följsamhet, dels för behandlingens positiva utgång och dels för individens allmänna välbefinnande.}},
  author       = {{Thorkelsdottir, Ragnheidur K. and Celander, Camilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Följsamhet hos hiv/aids patienter}},
  year         = {{2009}},
}