Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Möjligheter och hinder att identifiera och hjälpa kvinnor utsatta för våld i hemmet

Toorell, Elin and Uggla Kowar, Andrea (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Våld i hemmet är ett universellt förekommande problem som framförallt drabbar kvinnor. Studier visar på hög prevalens av våld där kvinnor misshandlats av sin partner. Våldsutsatta kvinnor söker sig ofta till hälso- och sjukvården, vilket gör sjuksköterskor och barnmorskor till viktiga aktörer i arbetet mot våld. Trots den höga förekomsten av våld upptäcker sjuksköterskor och barnmorskor få fall av misshandel. Kvinnor som sökt hjälp beskriver även att de inte får den hjälp de behöver av hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med litteraturstudien var att belysa möjligheter och hinder för sjuksköterskor och barnmorskor att identifiera och hjälpa våldsutsatta kvinnor. Tio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att... (More)
Våld i hemmet är ett universellt förekommande problem som framförallt drabbar kvinnor. Studier visar på hög prevalens av våld där kvinnor misshandlats av sin partner. Våldsutsatta kvinnor söker sig ofta till hälso- och sjukvården, vilket gör sjuksköterskor och barnmorskor till viktiga aktörer i arbetet mot våld. Trots den höga förekomsten av våld upptäcker sjuksköterskor och barnmorskor få fall av misshandel. Kvinnor som sökt hjälp beskriver även att de inte får den hjälp de behöver av hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med litteraturstudien var att belysa möjligheter och hinder för sjuksköterskor och barnmorskor att identifiera och hjälpa våldsutsatta kvinnor. Tio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att attityder och känslor liksom egna erfarenheter av våld hos personalen kunde utgöra både möjligheter och hinder i arbetet. Intuition, engagemang, stöd från kollegor och utbildning utgjorde möjligheter att identifiera och hjälpa kvinnorna. Brist på utbildning, tid, riktlinjer och avskildhet hindrade sjuksköterskor och barnmorskor att prata med kvinnorna om våld liksom rädsla för att partners skulle hämnas på personalen eller kvinnorna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Toorell, Elin and Uggla Kowar, Andrea
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans och barnmorskans perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnmorska, hinder, identifiering, kvinnor, möjlighet, sjuksköterska, våld, hemmet
language
Swedish
id
2530340
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530340,
  abstract     = {{Våld i hemmet är ett universellt förekommande problem som framförallt drabbar kvinnor. Studier visar på hög prevalens av våld där kvinnor misshandlats av sin partner. Våldsutsatta kvinnor söker sig ofta till hälso- och sjukvården, vilket gör sjuksköterskor och barnmorskor till viktiga aktörer i arbetet mot våld. Trots den höga förekomsten av våld upptäcker sjuksköterskor och barnmorskor få fall av misshandel. Kvinnor som sökt hjälp beskriver även att de inte får den hjälp de behöver av hälso- och sjukvårdspersonal. Syftet med litteraturstudien var att belysa möjligheter och hinder för sjuksköterskor och barnmorskor att identifiera och hjälpa våldsutsatta kvinnor. Tio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att attityder och känslor liksom egna erfarenheter av våld hos personalen kunde utgöra både möjligheter och hinder i arbetet. Intuition, engagemang, stöd från kollegor och utbildning utgjorde möjligheter att identifiera och hjälpa kvinnorna. Brist på utbildning, tid, riktlinjer och avskildhet hindrade sjuksköterskor och barnmorskor att prata med kvinnorna om våld liksom rädsla för att partners skulle hämnas på personalen eller kvinnorna.}},
  author       = {{Toorell, Elin and Uggla Kowar, Andrea}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Möjligheter och hinder att identifiera och hjälpa kvinnor utsatta för våld i hemmet}},
  year         = {{2009}},
}