Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Unga kvinnors kunskap om vaccinen gardasil och cervarix, cervixcancer och human pappilomvirus

Andersson, Sofia and Hultgren Therese (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Bland kvinnor är cervixcancer den näst vanligaste cancerformen orsakas av ett sexuellt överförbart Human Papillomvirus (HPV). Vaccin har nu framställts som kan skydda mot cervixcancer. Studiens syfte var att undersöka unga kvinnors kunskap kring vaccinen, Gardasil och Cervarix samt om de va medvetena om sambandet mellan HPV och cervixcancer. Metoden var en enkätstudie där 241 unga kvinnor på fyra gymnasieskolor i södra Sverige medverkade. I studien framkom att majoriteten inte hade hört talas om vaccinen och HPV. Kunskapen om vad vaccinen skyddar mot var låg och flertalet var inte medvetna att det kvarstår risk att drabbas av cervixcancer trots vaccinering. Majoriteten var heller inte medvetna om sambandet mellan HPV och cervixcancer.... (More)
Bland kvinnor är cervixcancer den näst vanligaste cancerformen orsakas av ett sexuellt överförbart Human Papillomvirus (HPV). Vaccin har nu framställts som kan skydda mot cervixcancer. Studiens syfte var att undersöka unga kvinnors kunskap kring vaccinen, Gardasil och Cervarix samt om de va medvetena om sambandet mellan HPV och cervixcancer. Metoden var en enkätstudie där 241 unga kvinnor på fyra gymnasieskolor i södra Sverige medverkade. I studien framkom att majoriteten inte hade hört talas om vaccinen och HPV. Kunskapen om vad vaccinen skyddar mot var låg och flertalet var inte medvetna att det kvarstår risk att drabbas av cervixcancer trots vaccinering. Majoriteten var heller inte medvetna om sambandet mellan HPV och cervixcancer. Kunskapen hos de vaccinerade var genrellt högre än hos de icke-vaccinerade och kunskaperna förmedlades till största delen från familj och vänner. För att förebygga cervixcancer bör unga kvinnor informeras mer om vaccinen och dess effekter samt HPV:s samband till cervixcancer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Sofia and Hultgren Therese
supervisor
organization
alternative title
En enkätstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Cervixcancer, Human Papillomvirus, kunskap, profylax, unga kvinnor, vaccin
language
Swedish
id
2530355
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530355,
  abstract     = {{Bland kvinnor är cervixcancer den näst vanligaste cancerformen orsakas av ett sexuellt överförbart Human Papillomvirus (HPV). Vaccin har nu framställts som kan skydda mot cervixcancer. Studiens syfte var att undersöka unga kvinnors kunskap kring vaccinen, Gardasil och Cervarix samt om de va medvetena om sambandet mellan HPV och cervixcancer. Metoden var en enkätstudie där 241 unga kvinnor på fyra gymnasieskolor i södra Sverige medverkade. I studien framkom att majoriteten inte hade hört talas om vaccinen och HPV. Kunskapen om vad vaccinen skyddar mot var låg och flertalet var inte medvetna att det kvarstår risk att drabbas av cervixcancer trots vaccinering. Majoriteten var heller inte medvetna om sambandet mellan HPV och cervixcancer. Kunskapen hos de vaccinerade var genrellt högre än hos de icke-vaccinerade och kunskaperna förmedlades till största delen från familj och vänner. För att förebygga cervixcancer bör unga kvinnor informeras mer om vaccinen och dess effekter samt HPV:s samband till cervixcancer.}},
  author       = {{Andersson, Sofia and Hultgren Therese}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Unga kvinnors kunskap om vaccinen gardasil och cervarix, cervixcancer och human pappilomvirus}},
  year         = {{2009}},
}