Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Organdonation

Petersson, Emelie and Reinicke, Ebba (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Sverige har minst antal organdonatorer per miljon invånare i Europa och bristen på organ för transplantation är stor. Transplantationsverksamheten är beroende av människors vilja att donera organ. Studiens syfte var att undersöka gymnasieungdomars inställning till att donera sina egna organ efter döden. I studien udersöktes samband mellan olika faktorer och inställningen till donation av egna organ samt skäl till tveksamhet eller ovilja till donation. Enkätstudien genomfördes på tre gymnasieskolor i Lund och besvarades av 87 elever i årskurs 3. I resultatet framkom att majoriteten av ungdomarna var positiva till donation av egna organ och att fler kvinnor än män var positiva. Trots den positiva inställningen visade resultatet att endast... (More)
Sverige har minst antal organdonatorer per miljon invånare i Europa och bristen på organ för transplantation är stor. Transplantationsverksamheten är beroende av människors vilja att donera organ. Studiens syfte var att undersöka gymnasieungdomars inställning till att donera sina egna organ efter döden. I studien udersöktes samband mellan olika faktorer och inställningen till donation av egna organ samt skäl till tveksamhet eller ovilja till donation. Enkätstudien genomfördes på tre gymnasieskolor i Lund och besvarades av 87 elever i årskurs 3. I resultatet framkom att majoriteten av ungdomarna var positiva till donation av egna organ och att fler kvinnor än män var positiva. Trots den positiva inställningen visade resultatet att endast hälften av deltagarna gjort sin vilja angående donation känd. Spår av inställningar till tveksamhet eller ovilja till donation som framkom var tro/livssyn, vill ha själv, obehag, helhet samt vet inte. Resultatet tyder på att det finns möjlighet att påverka ungdomars inställning till donation vilket i framtiden kan leda till fler organdonatorer. Författarana menar att skolssjuksöterskans roll i sammanhanget bör tydliggöras och utvecklas i större utsträckning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Petersson, Emelie and Reinicke, Ebba
supervisor
organization
alternative title
Ungdomars inställning till donation av egna organ- en fråga för framtiden.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
enkätstudie, organdonation, gymnasieungdomar, inställning
language
Swedish
id
2530360
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530360,
  abstract     = {{Sverige har minst antal organdonatorer per miljon invånare i Europa och bristen på organ för transplantation är stor. Transplantationsverksamheten är beroende av människors vilja att donera organ. Studiens syfte var att undersöka gymnasieungdomars inställning till att donera sina egna organ efter döden. I studien udersöktes samband mellan olika faktorer och inställningen till donation av egna organ samt skäl till tveksamhet eller ovilja till donation. Enkätstudien genomfördes på tre gymnasieskolor i Lund och besvarades av 87 elever i årskurs 3. I resultatet framkom att majoriteten av ungdomarna var positiva till donation av egna organ och att fler kvinnor än män var positiva. Trots den positiva inställningen visade resultatet att endast hälften av deltagarna gjort sin vilja angående donation känd. Spår av inställningar till tveksamhet eller ovilja till donation som framkom var tro/livssyn, vill ha själv, obehag, helhet samt vet inte. Resultatet tyder på att det finns möjlighet att påverka ungdomars inställning till donation vilket i framtiden kan leda till fler organdonatorer. Författarana menar att skolssjuksöterskans roll i sammanhanget bör tydliggöras och utvecklas i större utsträckning.}},
  author       = {{Petersson, Emelie and Reinicke, Ebba}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Organdonation}},
  year         = {{2009}},
}