Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Information om implanterbar defibrillator

Ekbladh, Filippa and Magnusson, Marie (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Vid ökad risk för ventrikelarytmier kan en implanterbar defibrillator (ICD) opereras in. Tidigare studier visar att informationen till dessa patienter och dess närstående är otillräcklig. Bristande information om sjukdom eller behandling kan skapa otrygghet och förvirring för patienten och dess närstående. Syftet med denna pilotstudie var att undersöka hur patienter och dess närstående upplevde informationen de fick i samband med förberedelser för implantatet, samt att utvärdera om patienterna kände sig delaktiga i valet till att få en ICD. En kvantitativ pilotstudie gjordes genom datainsamling via enkäter. Totalt deltog 12 patienter och sex närstående. Som komplement gjordes en liten litteraturstudie. Resultatet visade att informationen... (More)
Vid ökad risk för ventrikelarytmier kan en implanterbar defibrillator (ICD) opereras in. Tidigare studier visar att informationen till dessa patienter och dess närstående är otillräcklig. Bristande information om sjukdom eller behandling kan skapa otrygghet och förvirring för patienten och dess närstående. Syftet med denna pilotstudie var att undersöka hur patienter och dess närstående upplevde informationen de fick i samband med förberedelser för implantatet, samt att utvärdera om patienterna kände sig delaktiga i valet till att få en ICD. En kvantitativ pilotstudie gjordes genom datainsamling via enkäter. Totalt deltog 12 patienter och sex närstående. Som komplement gjordes en liten litteraturstudie. Resultatet visade att informationen var lätt att förstå men det saknades information om hur livet skulle komma att se ut rent praktiskt efter ingreppet. Närstående saknade information om vad som ska göras om något väl händer när patienten erhållit ICD. Ett stort antal av patienterna upplevde att de hade en valmöjlighet angående att få ICD. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekbladh, Filippa and Magnusson, Marie
supervisor
organization
alternative title
Patienters och närståendes perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
implanterbar defibrillator, information, patient, närstående
language
Swedish
id
2530410
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530410,
  abstract     = {{Vid ökad risk för ventrikelarytmier kan en implanterbar defibrillator (ICD) opereras in. Tidigare studier visar att informationen till dessa patienter och dess närstående är otillräcklig. Bristande information om sjukdom eller behandling kan skapa otrygghet och förvirring för patienten och dess närstående. Syftet med denna pilotstudie var att undersöka hur patienter och dess närstående upplevde informationen de fick i samband med förberedelser för implantatet, samt att utvärdera om patienterna kände sig delaktiga i valet till att få en ICD. En kvantitativ pilotstudie gjordes genom datainsamling via enkäter. Totalt deltog 12 patienter och sex närstående. Som komplement gjordes en liten litteraturstudie. Resultatet visade att informationen var lätt att förstå men det saknades information om hur livet skulle komma att se ut rent praktiskt efter ingreppet. Närstående saknade information om vad som ska göras om något väl händer när patienten erhållit ICD. Ett stort antal av patienterna upplevde att de hade en valmöjlighet angående att få ICD.}},
  author       = {{Ekbladh, Filippa and Magnusson, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Information om implanterbar defibrillator}},
  year         = {{2009}},
}