Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kostens betydelse vid uppkomsten av kolorektal cancer

Costea, Claudia ; Hedén, Isabel and Osoianu, Adina L. (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Kolorektal cancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna som förekommer hos båda könen i Sverige och i många länder i västvärlden. WHO (2003) har visat att kostfaktorer påverkar upp till 30 procent av alla cancerformer i världen. Syftet var att i en litteraturstudie undersöka ifall kosten har betydelse för uppkomsten av kolorektal cancer och vilken preventiv roll kosten spelar. Metoden var en litteraturstudie med tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att i flertalet av dessa studier har köttets roll undersökts och setts som en riskfaktor, medan frukt och grönsaker i några studier ansetts vara skyddande. Övrig kost har undersökts sparsamt i granskade studier och inga avgörande svar kan ges om risken att utveckla kolorektal... (More)
Kolorektal cancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna som förekommer hos båda könen i Sverige och i många länder i västvärlden. WHO (2003) har visat att kostfaktorer påverkar upp till 30 procent av alla cancerformer i världen. Syftet var att i en litteraturstudie undersöka ifall kosten har betydelse för uppkomsten av kolorektal cancer och vilken preventiv roll kosten spelar. Metoden var en litteraturstudie med tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att i flertalet av dessa studier har köttets roll undersökts och setts som en riskfaktor, medan frukt och grönsaker i några studier ansetts vara skyddande. Övrig kost har undersökts sparsamt i granskade studier och inga avgörande svar kan ges om risken att utveckla kolorektal cancer. Konklusionen blir att författarna inte vill fastställa kostrekommendationer. Forskningen bör riktas mot riskpatienter och specifika kostvanor. Sjuksköterskan har en viktig roll, att nå ut till såväl patienter som allmänhet i preventionsfrågor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Costea, Claudia ; Hedén, Isabel and Osoianu, Adina L.
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kolorektal cancer, kost, prevention
language
Swedish
id
2530484
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530484,
  abstract     = {{Kolorektal cancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna som förekommer hos båda könen i Sverige och i många länder i västvärlden. WHO (2003) har visat att kostfaktorer påverkar upp till 30 procent av alla cancerformer i världen. Syftet var att i en litteraturstudie undersöka ifall kosten har betydelse för uppkomsten av kolorektal cancer och vilken preventiv roll kosten spelar. Metoden var en litteraturstudie med tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att i flertalet av dessa studier har köttets roll undersökts och setts som en riskfaktor, medan frukt och grönsaker i några studier ansetts vara skyddande. Övrig kost har undersökts sparsamt i granskade studier och inga avgörande svar kan ges om risken att utveckla kolorektal cancer. Konklusionen blir att författarna inte vill fastställa kostrekommendationer. Forskningen bör riktas mot riskpatienter och specifika kostvanor. Sjuksköterskan har en viktig roll, att nå ut till såväl patienter som allmänhet i preventionsfrågor.}},
  author       = {{Costea, Claudia and Hedén, Isabel and Osoianu, Adina L.}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kostens betydelse vid uppkomsten av kolorektal cancer}},
  year         = {{2009}},
}