Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kulturell kompetens ur ett sjuksköterskeperspektiv

Gudmundsson, Terese and Hedström, Johanna (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Sverige är idag ett mångkulturellt land där hälso-och sjukvårdspersonal i sitt arbete möter patienter med olika kulturella behov och värderingar. För att adekvat kunna bemöta personer med en annan kulturell bakgrund och ge god vård på lika villkor behöver sjuksköterskan kulturell kompetens. Syftet med litteraturstudien var att belysa sjuksköterskors kulturella kompetens. Nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet som framkom var att sjuksköterskorna överlag ansåg sig vara kulturellt medvetna. Dock tyder resultatet på en diskrepans mellan tanke och agerande då sjuksköterskor uppmärksammar kulturella behov, men anser sig ha för lite kunskaper och färdigheter för att kunna bemöta dessa. Möten med mångkulturella... (More)
Sverige är idag ett mångkulturellt land där hälso-och sjukvårdspersonal i sitt arbete möter patienter med olika kulturella behov och värderingar. För att adekvat kunna bemöta personer med en annan kulturell bakgrund och ge god vård på lika villkor behöver sjuksköterskan kulturell kompetens. Syftet med litteraturstudien var att belysa sjuksköterskors kulturella kompetens. Nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet som framkom var att sjuksköterskorna överlag ansåg sig vara kulturellt medvetna. Dock tyder resultatet på en diskrepans mellan tanke och agerande då sjuksköterskor uppmärksammar kulturella behov, men anser sig ha för lite kunskaper och färdigheter för att kunna bemöta dessa. Möten med mångkulturella patienter ses ofta som problemfyllda och ofta uppmärksammar sjuksköterskorna brister i den egna kompetensen. Därför efterlyser sjuksköterskor förberedande kunskap i grundutbildningen samt fortlöpande kunskap i den kliniska verksamheten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gudmundsson, Terese and Hedström, Johanna
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie om sjuksköterskors syn på kulturmöten i den västerländska vården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sjuksköterskor, kulturell kompetens, attityder
language
Swedish
id
2530490
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530490,
  abstract     = {{Sverige är idag ett mångkulturellt land där hälso-och sjukvårdspersonal i sitt arbete möter patienter med olika kulturella behov och värderingar. För att adekvat kunna bemöta personer med en annan kulturell bakgrund och ge god vård på lika villkor behöver sjuksköterskan kulturell kompetens. Syftet med litteraturstudien var att belysa sjuksköterskors kulturella kompetens. Nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet som framkom var att sjuksköterskorna överlag ansåg sig vara kulturellt medvetna. Dock tyder resultatet på en diskrepans mellan tanke och agerande då sjuksköterskor uppmärksammar kulturella behov, men anser sig ha för lite kunskaper och färdigheter för att kunna bemöta dessa. Möten med mångkulturella patienter ses ofta som problemfyllda och ofta uppmärksammar sjuksköterskorna brister i den egna kompetensen. Därför efterlyser sjuksköterskor förberedande kunskap i grundutbildningen samt fortlöpande kunskap i den kliniska verksamheten.}},
  author       = {{Gudmundsson, Terese and Hedström, Johanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kulturell kompetens ur ett sjuksköterskeperspektiv}},
  year         = {{2009}},
}