Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnor och alkohol

Nilsson, Marie and Persson, Johanna (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
I Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar ett stort folkhälsoproblem. Alkoholkonsumtions negativa och eventuella positiva hälsoeffekter är omdiskuterade. Syftet med litteraturstudien var att belysa evidensbaserad kunskap i samband med alkoholkonsumtion och alkoholrådgivning till kvinnor utifrån prevention och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. En systematisk analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. I resultatet framkom att alkohol kunde ge såväl negativa som positiva effekter på hjärt- och kärlsjukdom. Sämst påverkan på hjärt- och kärlsjukdom, gav kraftig alkoholkonsumtion och upprepade alkoholintoxikationer. De postiva effekterna av alkoholkonsumtion visade sig främst vid en måttlig konsumtion, vilket i några av resultaten... (More)
I Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar ett stort folkhälsoproblem. Alkoholkonsumtions negativa och eventuella positiva hälsoeffekter är omdiskuterade. Syftet med litteraturstudien var att belysa evidensbaserad kunskap i samband med alkoholkonsumtion och alkoholrådgivning till kvinnor utifrån prevention och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. En systematisk analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. I resultatet framkom att alkohol kunde ge såväl negativa som positiva effekter på hjärt- och kärlsjukdom. Sämst påverkan på hjärt- och kärlsjukdom, gav kraftig alkoholkonsumtion och upprepade alkoholintoxikationer. De postiva effekterna av alkoholkonsumtion visade sig främst vid en måttlig konsumtion, vilket i några av resultaten visade sig vara mer fördelaktigt än total avhållsamhet från alkohol. De granskade studierna visade samstämighet angående vikten av indviduellt anpassad rådgivnig. Däremot skiljde de konkreta råden sig åt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Marie and Persson, Johanna
supervisor
organization
alternative title
Alkoholkonsumtion och rådgivning relaterat till hjärt- och kärlsjukdomar.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hjärt- och kärlsjukdomar, alkohol, kvinnor, rådgivning, evidensbaserad kunskap
language
Swedish
id
2530520
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530520,
  abstract     = {{I Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar ett stort folkhälsoproblem. Alkoholkonsumtions negativa och eventuella positiva hälsoeffekter är omdiskuterade. Syftet med litteraturstudien var att belysa evidensbaserad kunskap i samband med alkoholkonsumtion och alkoholrådgivning till kvinnor utifrån prevention och behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. En systematisk analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. I resultatet framkom att alkohol kunde ge såväl negativa som positiva effekter på hjärt- och kärlsjukdom. Sämst påverkan på hjärt- och kärlsjukdom, gav kraftig alkoholkonsumtion och upprepade alkoholintoxikationer. De postiva effekterna av alkoholkonsumtion visade sig främst vid en måttlig konsumtion, vilket i några av resultaten visade sig vara mer fördelaktigt än total avhållsamhet från alkohol. De granskade studierna visade samstämighet angående vikten av indviduellt anpassad rådgivnig. Däremot skiljde de konkreta råden sig åt.}},
  author       = {{Nilsson, Marie and Persson, Johanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnor och alkohol}},
  year         = {{2009}},
}