Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Konsekvenser av dyskinesier vid parkinsons sjukdom

Mellberg, Petra and Jönsson, Ann-Kristin (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Parkinsons sjukdom är en vanlig neurodegenerativ sjukdom som saknar kurativ behandling. Den huvudsakliga behandlingen vid Parkinsons sjukdom är levodopa. En vanlig behandlingskomplikation är ofrivilliga rörelser (dyskinesier). Syftet med denna enkätstudie var att undersöka vilka dagliga aktiviteter som påverkades mest av dyskinesier. Totalt i studien deltog 95 personer med Parkinsons sjukdom (både kvinnor och män), som i genomsnitt hade haft sjukdomen i 13 år. Såväl grovmotoriska som finmotoriska funktioner påverkades av dyskinesier. Att hålla sig stilla vid stress, skriva, stå stilla, betala i affärer, knäppa knappar och äta ute var de aktiviteter som upplevdes svårast. Denna studie visade att dyskinesier var en besvärlig komplikation vid... (More)
Parkinsons sjukdom är en vanlig neurodegenerativ sjukdom som saknar kurativ behandling. Den huvudsakliga behandlingen vid Parkinsons sjukdom är levodopa. En vanlig behandlingskomplikation är ofrivilliga rörelser (dyskinesier). Syftet med denna enkätstudie var att undersöka vilka dagliga aktiviteter som påverkades mest av dyskinesier. Totalt i studien deltog 95 personer med Parkinsons sjukdom (både kvinnor och män), som i genomsnitt hade haft sjukdomen i 13 år. Såväl grovmotoriska som finmotoriska funktioner påverkades av dyskinesier. Att hålla sig stilla vid stress, skriva, stå stilla, betala i affärer, knäppa knappar och äta ute var de aktiviteter som upplevdes svårast. Denna studie visade att dyskinesier var en besvärlig komplikation vid Parkinsons sjukdom. Mer kunskap behövdes om strategier för att hantera dyskinesirelaterade problem i vardagen för dessa patienter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mellberg, Petra and Jönsson, Ann-Kristin
supervisor
organization
alternative title
En kvantitativ empirisk studie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Parkinsons sjukdom, levodopa, dyskinesier, dagliga aktiviteter
language
Swedish
id
2530568
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530568,
  abstract     = {{Parkinsons sjukdom är en vanlig neurodegenerativ sjukdom som saknar kurativ behandling. Den huvudsakliga behandlingen vid Parkinsons sjukdom är levodopa. En vanlig behandlingskomplikation är ofrivilliga rörelser (dyskinesier). Syftet med denna enkätstudie var att undersöka vilka dagliga aktiviteter som påverkades mest av dyskinesier. Totalt i studien deltog 95 personer med Parkinsons sjukdom (både kvinnor och män), som i genomsnitt hade haft sjukdomen i 13 år. Såväl grovmotoriska som finmotoriska funktioner påverkades av dyskinesier. Att hålla sig stilla vid stress, skriva, stå stilla, betala i affärer, knäppa knappar och äta ute var de aktiviteter som upplevdes svårast. Denna studie visade att dyskinesier var en besvärlig komplikation vid Parkinsons sjukdom. Mer kunskap behövdes om strategier för att hantera dyskinesirelaterade problem i vardagen för dessa patienter.}},
  author       = {{Mellberg, Petra and Jönsson, Ann-Kristin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Konsekvenser av dyskinesier vid parkinsons sjukdom}},
  year         = {{2009}},
}