Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors omvårdnad av hospicepatienter och deras anhöriga

Bergström, Johanna and Malmqvist, Emma (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Brister i den palliativa omvårdnaden har uppmärksammats under utbildningens gång och genom tidigare yrkeserfarenhet. Patienter som är i livets slutskede finns inom alla vårdformer inom hälso- och sjukvården. Syftet med denna studie var att undersöka hur sjuksköterskor på Hospice vårdar och identifierar behov hos palliativa patienter och deras anhöriga. Åtta sjuksköterskor intervjuades i denna studie. I resultatet framkom att grunden i den palliativa omvårdnaden framförallt utgörs av: ett aktivt lyssnande, vikten av att se hela människan, förståelse och kunskap om patienters och anhörigas sorgereaktioner samt ibland svårigheter som kan uppstå vid förmedlande av hopp. En förhoppning finns att den omfattande resurs av palliativ kompetens som... (More)
Brister i den palliativa omvårdnaden har uppmärksammats under utbildningens gång och genom tidigare yrkeserfarenhet. Patienter som är i livets slutskede finns inom alla vårdformer inom hälso- och sjukvården. Syftet med denna studie var att undersöka hur sjuksköterskor på Hospice vårdar och identifierar behov hos palliativa patienter och deras anhöriga. Åtta sjuksköterskor intervjuades i denna studie. I resultatet framkom att grunden i den palliativa omvårdnaden framförallt utgörs av: ett aktivt lyssnande, vikten av att se hela människan, förståelse och kunskap om patienters och anhörigas sorgereaktioner samt ibland svårigheter som kan uppstå vid förmedlande av hopp. En förhoppning finns att den omfattande resurs av palliativ kompetens som finns kommer att nyttjas och spridas på ett strukturerat och mer effektivt sätt i framtiden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergström, Johanna and Malmqvist, Emma
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
palliativ vård, hospice, intervju, anhöriga, sjuksköterska, stöd, omvårdnad
language
Swedish
id
2530598
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530598,
  abstract     = {{Brister i den palliativa omvårdnaden har uppmärksammats under utbildningens gång och genom tidigare yrkeserfarenhet. Patienter som är i livets slutskede finns inom alla vårdformer inom hälso- och sjukvården. Syftet med denna studie var att undersöka hur sjuksköterskor på Hospice vårdar och identifierar behov hos palliativa patienter och deras anhöriga. Åtta sjuksköterskor intervjuades i denna studie. I resultatet framkom att grunden i den palliativa omvårdnaden framförallt utgörs av: ett aktivt lyssnande, vikten av att se hela människan, förståelse och kunskap om patienters och anhörigas sorgereaktioner samt ibland svårigheter som kan uppstå vid förmedlande av hopp. En förhoppning finns att den omfattande resurs av palliativ kompetens som finns kommer att nyttjas och spridas på ett strukturerat och mer effektivt sätt i framtiden.}},
  author       = {{Bergström, Johanna and Malmqvist, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors omvårdnad av hospicepatienter och deras anhöriga}},
  year         = {{2009}},
}