Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Nyblivna pappors tankar om och upplevelser av sitt första barns födelse

Nilsson, Emma and Wahlgren Nilsson, Ulrika (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Idag är det mycket vanligt att pappan är med under sitt barns födelse. Trots detta finns det inte mycket litteratur om hur pappan upplever sin närvaro vid förlossningen. Studien gjordes för att få en inblick i nyblivna pappors tankar om och upplevelser av sitt första barns födsel för att kunna möta hela familjen på bästa sätt i förlossningsrummet. Åtta nyblivna pappor intervjuades med hjälp av ostrukturerade intervjuer. I resultatet framkom sex kategorier: ”kunskapsinhämtning före barnets födelse”, ”strategier i samband med förlossningen”, ”Tidsaspekten på förlossningen”, ”Känslor under förlossningen”, ”relation till personalen” och ”första mötet med barnet”. I studien framkom att de nyblivna papporna som helhet var mycket nöjda med... (More)
Idag är det mycket vanligt att pappan är med under sitt barns födelse. Trots detta finns det inte mycket litteratur om hur pappan upplever sin närvaro vid förlossningen. Studien gjordes för att få en inblick i nyblivna pappors tankar om och upplevelser av sitt första barns födsel för att kunna möta hela familjen på bästa sätt i förlossningsrummet. Åtta nyblivna pappor intervjuades med hjälp av ostrukturerade intervjuer. I resultatet framkom sex kategorier: ”kunskapsinhämtning före barnets födelse”, ”strategier i samband med förlossningen”, ”Tidsaspekten på förlossningen”, ”Känslor under förlossningen”, ”relation till personalen” och ”första mötet med barnet”. I studien framkom att de nyblivna papporna som helhet var mycket nöjda med omvårdnaden de fick i samband med sitt barns födelse, men också att en fortsatt förbättring av omvårdnaden behövs för att kunna möta deras behov på bästa sätt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Emma and Wahlgren Nilsson, Ulrika
supervisor
organization
alternative title
Intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
pappor, upplevelser, förlossning, omvårdnad
language
Swedish
id
2530608
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530608,
  abstract     = {{Idag är det mycket vanligt att pappan är med under sitt barns födelse. Trots detta finns det inte mycket litteratur om hur pappan upplever sin närvaro vid förlossningen. Studien gjordes för att få en inblick i nyblivna pappors tankar om och upplevelser av sitt första barns födsel för att kunna möta hela familjen på bästa sätt i förlossningsrummet. Åtta nyblivna pappor intervjuades med hjälp av ostrukturerade intervjuer. I resultatet framkom sex kategorier: ”kunskapsinhämtning före barnets födelse”, ”strategier i samband med förlossningen”, ”Tidsaspekten på förlossningen”, ”Känslor under förlossningen”, ”relation till personalen” och ”första mötet med barnet”. I studien framkom att de nyblivna papporna som helhet var mycket nöjda med omvårdnaden de fick i samband med sitt barns födelse, men också att en fortsatt förbättring av omvårdnaden behövs för att kunna möta deras behov på bästa sätt.}},
  author       = {{Nilsson, Emma and Wahlgren Nilsson, Ulrika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Nyblivna pappors tankar om och upplevelser av sitt första barns födelse}},
  year         = {{2009}},
}