Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

I vämtan på ett hjärta

Andersson, Filippa and Carlsson, Hannah (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Hjärttransplantation öppnar upp för en möjlighet till ett förlängt liv för patienter med terminal hjärtsjukdom. Syftet var att belysa patienters erfarenheter i väntan på hjärttransplantation. Metoden var att granska och analysera elva vetenskapliga artiklar. Resultatanalysen visade fyra huvudteman; hälsotillståndet, väntan, närståendes betydelse och vårdpersonalens betydelse. Patienterna upplevde ett otillfredsställande hälsotillstånd och en begränsad vardag. Under väntan upplevdes känslan av ovisshet inför framtiden. Patienterna erfor även att närstående hade en viktig stödjande funktion men kunde samtidigt vara en påfrestning. Det framkom också att de flesta patienter var nöjda med vården och att vårdpersonalen hade en viktig informativ... (More)
Hjärttransplantation öppnar upp för en möjlighet till ett förlängt liv för patienter med terminal hjärtsjukdom. Syftet var att belysa patienters erfarenheter i väntan på hjärttransplantation. Metoden var att granska och analysera elva vetenskapliga artiklar. Resultatanalysen visade fyra huvudteman; hälsotillståndet, väntan, närståendes betydelse och vårdpersonalens betydelse. Patienterna upplevde ett otillfredsställande hälsotillstånd och en begränsad vardag. Under väntan upplevdes känslan av ovisshet inför framtiden. Patienterna erfor även att närstående hade en viktig stödjande funktion men kunde samtidigt vara en påfrestning. Det framkom också att de flesta patienter var nöjda med vården och att vårdpersonalen hade en viktig informativ roll. Tiden innan hjärttransplantation är en period präglad av turbulenta känslor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Filippa and Carlsson, Hannah
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie om patientens erfarenheter av tiden innan hjärttransplantation.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
erfarenheter, hjärttransplantation, patienter, väntetid
language
Swedish
id
2530613
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530613,
  abstract     = {{Hjärttransplantation öppnar upp för en möjlighet till ett förlängt liv för patienter med terminal hjärtsjukdom. Syftet var att belysa patienters erfarenheter i väntan på hjärttransplantation. Metoden var att granska och analysera elva vetenskapliga artiklar. Resultatanalysen visade fyra huvudteman; hälsotillståndet, väntan, närståendes betydelse och vårdpersonalens betydelse. Patienterna upplevde ett otillfredsställande hälsotillstånd och en begränsad vardag. Under väntan upplevdes känslan av ovisshet inför framtiden. Patienterna erfor även att närstående hade en viktig stödjande funktion men kunde samtidigt vara en påfrestning. Det framkom också att de flesta patienter var nöjda med vården och att vårdpersonalen hade en viktig informativ roll. Tiden innan hjärttransplantation är en period präglad av turbulenta känslor.}},
  author       = {{Andersson, Filippa and Carlsson, Hannah}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{I vämtan på ett hjärta}},
  year         = {{2009}},
}