Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors kunskap om och attityd till hiv/aids

Eldenberg, Jennifer and Leoson, Frida (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Efter knappt tre decenier efter första diagnos är fortfarande HIV/AIDS, en stigmatiserad sjukdom. HIV/AIDS har ökat världen över och allt fler lever längre på grund av bromsmediciner. Denna utvecklingen kommer att resultera i att man mer frekvent kommer att träffa patienter med HIV/AIDS inom vården. Sjuksköterskans kunskap och attityd spelar en viktig roll för kvalitén på vården. Syftet med litteraturstudien var att belysa sjuksköterskors kunskap om och attityder till HIV/AIDS ur ett internationellt perspektiv. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet uppvisade bristande kunskap beträffande smittöverföring och preventiva åtgärder. Sjuksköterskornas attityder visade sig vara både negativa och positiva. Många hyste medkänsla... (More)
Efter knappt tre decenier efter första diagnos är fortfarande HIV/AIDS, en stigmatiserad sjukdom. HIV/AIDS har ökat världen över och allt fler lever längre på grund av bromsmediciner. Denna utvecklingen kommer att resultera i att man mer frekvent kommer att träffa patienter med HIV/AIDS inom vården. Sjuksköterskans kunskap och attityd spelar en viktig roll för kvalitén på vården. Syftet med litteraturstudien var att belysa sjuksköterskors kunskap om och attityder till HIV/AIDS ur ett internationellt perspektiv. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet uppvisade bristande kunskap beträffande smittöverföring och preventiva åtgärder. Sjuksköterskornas attityder visade sig vara både negativa och positiva. Många hyste medkänsla och sympati för de drabbade medan andra uttryckte fördömande känslor. Resultet visar att det finns ett starkt samband mellan hög kunskap om HIV/AIDS och positiv attityd. Den övegripande slutsatsen är att det behövs fler utbildningsmöjligheter på arbetsplatsen och en ökad vilja hos sjuksköterskorna att söka aktutell kunskap för att säkra vården för patienter med HIV/AIDS. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eldenberg, Jennifer and Leoson, Frida
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sjuksköterska, HIV/AIDS, kunskap, attityd
language
Swedish
id
2530623
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530623,
  abstract     = {{Efter knappt tre decenier efter första diagnos är fortfarande HIV/AIDS, en stigmatiserad sjukdom. HIV/AIDS har ökat världen över och allt fler lever längre på grund av bromsmediciner. Denna utvecklingen kommer att resultera i att man mer frekvent kommer att träffa patienter med HIV/AIDS inom vården. Sjuksköterskans kunskap och attityd spelar en viktig roll för kvalitén på vården. Syftet med litteraturstudien var att belysa sjuksköterskors kunskap om och attityder till HIV/AIDS ur ett internationellt perspektiv. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet uppvisade bristande kunskap beträffande smittöverföring och preventiva åtgärder. Sjuksköterskornas attityder visade sig vara både negativa och positiva. Många hyste medkänsla och sympati för de drabbade medan andra uttryckte fördömande känslor. Resultet visar att det finns ett starkt samband mellan hög kunskap om HIV/AIDS och positiv attityd. Den övegripande slutsatsen är att det behövs fler utbildningsmöjligheter på arbetsplatsen och en ökad vilja hos sjuksköterskorna att söka aktutell kunskap för att säkra vården för patienter med HIV/AIDS.}},
  author       = {{Eldenberg, Jennifer and Leoson, Frida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors kunskap om och attityd till hiv/aids}},
  year         = {{2009}},
}