Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet hos patienter med cancer och deras närstående i den palliativa vården

Glansk, Annika and Nilsson Wiman, Wiveca (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
År 2007 diagnostiserades 50 000 personer med någon cancer diagnos. Nya mediciner och behandlingsmetoder utvecklas fortlöpande vilket leder till att människor lever längre med cancer än tidigare och befolkningen med cancer blir äldre. Då bot inte längre är möjligt kan patienten leva längre och den upplevda livskvaliteten blir oerhört betydelsefull. Inom palliativ vård uppkommer en nära kontakt med sjuksköterskan, både för patienten och närstående. Det är endast den enskilda människan som kan avgöra vad god livskvalitet innebär för honom/henne. När en person drabbas av cancer är det inte bara individen själv utan även närstående som berörs. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vilka faktorer som påverkar patienter med cancer och... (More)
År 2007 diagnostiserades 50 000 personer med någon cancer diagnos. Nya mediciner och behandlingsmetoder utvecklas fortlöpande vilket leder till att människor lever längre med cancer än tidigare och befolkningen med cancer blir äldre. Då bot inte längre är möjligt kan patienten leva längre och den upplevda livskvaliteten blir oerhört betydelsefull. Inom palliativ vård uppkommer en nära kontakt med sjuksköterskan, både för patienten och närstående. Det är endast den enskilda människan som kan avgöra vad god livskvalitet innebär för honom/henne. När en person drabbas av cancer är det inte bara individen själv utan även närstående som berörs. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vilka faktorer som påverkar patienter med cancer och deras närståendes livskvalitet i den palliativa vården. Fem faktorer som var betydelsefulla för att uppnå livskvalitet framträdde; fysiska, psykiska, sociala, omvårdnads och andliga/existentiella faktorer. Resultatet speglade vikten av symtomkontroll såväl för patientens och närståendes livskvalitet som för sjuksköterskans omvårdnad. Viktigt att sjuksköterskan uppmärksammar negativt upplevda symtom hos både patienten och närstående tidigt och på så sätt främja livskvaliteten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Glansk, Annika and Nilsson Wiman, Wiveca
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
livskvalitet, cancer, patient, närstående, sjuksköterska, palliativ vård
language
Swedish
id
2530641
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530641,
  abstract     = {{År 2007 diagnostiserades 50 000 personer med någon cancer diagnos. Nya mediciner och behandlingsmetoder utvecklas fortlöpande vilket leder till att människor lever längre med cancer än tidigare och befolkningen med cancer blir äldre. Då bot inte längre är möjligt kan patienten leva längre och den upplevda livskvaliteten blir oerhört betydelsefull. Inom palliativ vård uppkommer en nära kontakt med sjuksköterskan, både för patienten och närstående. Det är endast den enskilda människan som kan avgöra vad god livskvalitet innebär för honom/henne. När en person drabbas av cancer är det inte bara individen själv utan även närstående som berörs. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vilka faktorer som påverkar patienter med cancer och deras närståendes livskvalitet i den palliativa vården. Fem faktorer som var betydelsefulla för att uppnå livskvalitet framträdde; fysiska, psykiska, sociala, omvårdnads och andliga/existentiella faktorer. Resultatet speglade vikten av symtomkontroll såväl för patientens och närståendes livskvalitet som för sjuksköterskans omvårdnad. Viktigt att sjuksköterskan uppmärksammar negativt upplevda symtom hos både patienten och närstående tidigt och på så sätt främja livskvaliteten.}},
  author       = {{Glansk, Annika and Nilsson Wiman, Wiveca}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet hos patienter med cancer och deras närstående i den palliativa vården}},
  year         = {{2009}},
}