Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sittronden

Schön, Anna (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Traditionellt sett syftar ronden på när läkaren och övrig vårdpersonal går runt hos patienterna. På dagens vårdavdelningar sker oftast två ronder, den traditionella ”springronden” som föregås av en så kallad sittrond. Sittronden är det forum där vårdpersonalen tillsammans diskuterar och planerar patienternas fortsatta vård. Antal deltagare och vilka yrkeskategorier som deltar skiftar beroende på hur sittronden är utformad. Syftet med studien är att undersöka kommunikationsstrukturen inom yrkeskategorierna samt dess innehåll under sittronden. Observation som metod tillämpades och strukturen av kommunikationsvägarna registrerades genom ett korsningsschema. Innehållet registrerades i ett schema över ämneskategorier. Observationen ägde rum... (More)
Traditionellt sett syftar ronden på när läkaren och övrig vårdpersonal går runt hos patienterna. På dagens vårdavdelningar sker oftast två ronder, den traditionella ”springronden” som föregås av en så kallad sittrond. Sittronden är det forum där vårdpersonalen tillsammans diskuterar och planerar patienternas fortsatta vård. Antal deltagare och vilka yrkeskategorier som deltar skiftar beroende på hur sittronden är utformad. Syftet med studien är att undersöka kommunikationsstrukturen inom yrkeskategorierna samt dess innehåll under sittronden. Observation som metod tillämpades och strukturen av kommunikationsvägarna registrerades genom ett korsningsschema. Innehållet registrerades i ett schema över ämneskategorier. Observationen ägde rum vid två neurokirurgiska avdelningar vid Lunds Universitetssjukhus med olika rondsystem. Resultatet visade att oberoende av rondsystem kommunicerade i huvudsak fyra yrkeskategorier med varandra, sjuksköterska, läkare, överläkare samt avdelningschef. Den största posten av ämneskategorier var patientplanering, en viss skillnad förelåg mellan de olika rondsystemen. Resultatet av studien visar att det behövs ytterligare studier för att utvärdera och utforma en optimal sittrond. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Schön, Anna
supervisor
organization
alternative title
En observationsstudie av dess innehåll och struktur
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
ronden, sittronden, kommunikationsvägar, innehåll
language
Swedish
id
2530664
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530664,
  abstract     = {{Traditionellt sett syftar ronden på när läkaren och övrig vårdpersonal går runt hos patienterna. På dagens vårdavdelningar sker oftast två ronder, den traditionella ”springronden” som föregås av en så kallad sittrond. Sittronden är det forum där vårdpersonalen tillsammans diskuterar och planerar patienternas fortsatta vård. Antal deltagare och  vilka yrkeskategorier som deltar skiftar beroende på hur sittronden är utformad. Syftet med studien är att undersöka kommunikationsstrukturen inom yrkeskategorierna samt dess innehåll under sittronden. Observation som metod tillämpades och strukturen av kommunikationsvägarna registrerades genom ett korsningsschema. Innehållet registrerades i ett schema över ämneskategorier. Observationen ägde rum vid två neurokirurgiska avdelningar vid Lunds Universitetssjukhus med olika rondsystem. Resultatet visade att oberoende av rondsystem kommunicerade i huvudsak fyra yrkeskategorier med varandra, sjuksköterska, läkare, överläkare samt avdelningschef. Den största posten av ämneskategorier var patientplanering, en viss skillnad förelåg mellan de olika rondsystemen. Resultatet av studien visar att det behövs ytterligare studier för att utvärdera och utforma en optimal sittrond.}},
  author       = {{Schön, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sittronden}},
  year         = {{2009}},
}