Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans hälsofrämjande arbete vid fetma

Rander, Susanna and Sträng, Anna (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Då fetma och dess följdsjukdomar ökar i Sverige behövs metoder för att undvika större utbredning av problemet. I sjuksköterskans arbete ingår att främja hälsa och förebygga ohälsa, att arbeta förebyggande mot fetma och dess följdsjukdomar. Syftet med litteraturstudien var att belysa vikten av det hälsofrämjande arbetet och hur sjuksköterskan kan motivera patienter med fetma till en livsstilsförändring. Innehållet i tio artiklar analyserades och användes till studiens resultat. Orsaker som uppgavs till viktuppgång varierade. De problem och hinder som patienter upplevde påverkade viktminskningsförsök negativt. Behandlingsprogram med beteendeförändring, problembearbetning samt stöttning var avgörande för motivationen, för att uppnå mål och... (More)
Då fetma och dess följdsjukdomar ökar i Sverige behövs metoder för att undvika större utbredning av problemet. I sjuksköterskans arbete ingår att främja hälsa och förebygga ohälsa, att arbeta förebyggande mot fetma och dess följdsjukdomar. Syftet med litteraturstudien var att belysa vikten av det hälsofrämjande arbetet och hur sjuksköterskan kan motivera patienter med fetma till en livsstilsförändring. Innehållet i tio artiklar analyserades och användes till studiens resultat. Orsaker som uppgavs till viktuppgång varierade. De problem och hinder som patienter upplevde påverkade viktminskningsförsök negativt. Behandlingsprogram med beteendeförändring, problembearbetning samt stöttning var avgörande för motivationen, för att uppnå mål och för att få långsiktigt resultat. Då inre motivation och självkänsla var betydelsefulla variabler för varaktig viktnedgång borde sjuksköterskan hjälpa patienter att stärka sin självbild och skapa inre motivation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rander, Susanna and Sträng, Anna
supervisor
organization
alternative title
Att motivera patienter till livsstilsförändring.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fetma, hälsofrämjande, livsstilsförändring, motivation, sjuksköterska
language
Swedish
id
2530704
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530704,
  abstract     = {{Då fetma och dess följdsjukdomar ökar i Sverige behövs metoder för att undvika större utbredning av problemet. I sjuksköterskans arbete ingår att främja hälsa och förebygga ohälsa, att arbeta förebyggande mot fetma och dess följdsjukdomar. Syftet med litteraturstudien var att belysa vikten av det hälsofrämjande arbetet och hur sjuksköterskan kan motivera patienter med fetma till en livsstilsförändring. Innehållet i tio artiklar analyserades och användes till studiens resultat. Orsaker som uppgavs till viktuppgång varierade. De problem och hinder som patienter upplevde påverkade viktminskningsförsök negativt. Behandlingsprogram med beteendeförändring, problembearbetning samt stöttning var avgörande för motivationen, för att uppnå mål och för att få långsiktigt resultat. Då inre motivation och självkänsla var betydelsefulla variabler för varaktig viktnedgång borde sjuksköterskan hjälpa patienter att stärka sin självbild och skapa inre motivation.}},
  author       = {{Rander, Susanna and Sträng, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans hälsofrämjande arbete vid fetma}},
  year         = {{2009}},
}