Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Pappors helhetsupplevelser av ett oplanerat kejsarsnitt

Fors, Annika and Thorsell, Camilla (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Oplanerade kejsarsnitt utförs då barnets eller mammans liv är i fara, situationen blir då oftast akut och skrämmande. I befintliga studier domineras pappans känslor av negativa och traumatiska minnen. Syftet med denna kvalitativa studie är, att belysa pappors upplevelser av det oplanerade kejsarsnittet samt identifiera de faktorer som är avgörande för pappans helhetsupplevelse. Tio semistrukturerade intervjuer gjordes med pappor som talade fritt om sin upplevelse av det oplanerade kejsarsnittet. Resultatet visar fem kategorier. Information och kommunikation i en akut situation, Bemötande, Känsla av utanförskap, Oro för mamman och barnet samt Att själv möta barnet. Den dominerande erfarenheten handlade om informationen som i många fall... (More)
Oplanerade kejsarsnitt utförs då barnets eller mammans liv är i fara, situationen blir då oftast akut och skrämmande. I befintliga studier domineras pappans känslor av negativa och traumatiska minnen. Syftet med denna kvalitativa studie är, att belysa pappors upplevelser av det oplanerade kejsarsnittet samt identifiera de faktorer som är avgörande för pappans helhetsupplevelse. Tio semistrukturerade intervjuer gjordes med pappor som talade fritt om sin upplevelse av det oplanerade kejsarsnittet. Resultatet visar fem kategorier. Information och kommunikation i en akut situation, Bemötande, Känsla av utanförskap, Oro för mamman och barnet samt Att själv möta barnet. Den dominerande erfarenheten handlade om informationen som i många fall upplevdes som bristfällig, oro och ett upplevt utanförskap då papporna tvingas lämna den nyförlösta kvinnan och barnet nattetid, samt positiva faktorer såsom professionell personal. Förbättring vid omhändertagandet av pappan vid det oplanerade kejsarsnittet är av betydelse. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fors, Annika and Thorsell, Camilla
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kvalitativ, oplanerat kejsarsnitt, pappan, relaterade faktorer, upplevelse
language
Swedish
id
2530718
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530718,
  abstract     = {{Oplanerade kejsarsnitt utförs då barnets eller mammans liv är i fara, situationen blir då oftast akut och skrämmande. I befintliga studier domineras pappans känslor av negativa och traumatiska minnen. Syftet med denna kvalitativa studie är, att belysa pappors upplevelser av det oplanerade kejsarsnittet samt identifiera de faktorer som är avgörande för pappans helhetsupplevelse. Tio semistrukturerade intervjuer gjordes med pappor som talade fritt om sin upplevelse av det oplanerade kejsarsnittet. Resultatet visar fem kategorier. Information och kommunikation i en akut situation, Bemötande, Känsla av utanförskap, Oro för mamman och barnet samt Att själv möta barnet. Den dominerande erfarenheten handlade om informationen som i många fall upplevdes som bristfällig, oro och ett upplevt utanförskap då papporna tvingas lämna den nyförlösta kvinnan och barnet nattetid, samt positiva faktorer såsom professionell personal. Förbättring vid omhändertagandet av pappan vid det oplanerade kejsarsnittet är av betydelse.}},
  author       = {{Fors, Annika and Thorsell, Camilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Pappors helhetsupplevelser av ett oplanerat kejsarsnitt}},
  year         = {{2010}},
}