Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användningstid av perifer venkateter i relation till utveckling av flebit

Karlsten, Josefine and Linder, Stephanie (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Perifera venkatetrar (PVK) är vanliga inom vården och hanteras vanligtvis av sjuksköterskor. En vanlig komplikation till följd av PVK är inflammation i venen där den är placerad, kallad flebit. I följande littersturstudie sammaställs artiklar skrivna om hur lång användningstiden bör vara för en PVK och hur denna tid och eventuella andra faktorer relaterar till uppkomsten av flebit. Sjukvårdsrådgivningen råder i sin handbok för hälso- och sjukvårdsperonal att användningstiden för PVK inte bör överstiga 24 timmar. Artiklarna som sammanställts visar olika resultat. Endast en artikels resultat överensstämmer med handbokens rekommendationer. I de flesta artiklar anges inte en specifik tidpunkt då avlägsnande av PVK bör ske, utan det uppmuntras... (More)
Perifera venkatetrar (PVK) är vanliga inom vården och hanteras vanligtvis av sjuksköterskor. En vanlig komplikation till följd av PVK är inflammation i venen där den är placerad, kallad flebit. I följande littersturstudie sammaställs artiklar skrivna om hur lång användningstiden bör vara för en PVK och hur denna tid och eventuella andra faktorer relaterar till uppkomsten av flebit. Sjukvårdsrådgivningen råder i sin handbok för hälso- och sjukvårdsperonal att användningstiden för PVK inte bör överstiga 24 timmar. Artiklarna som sammanställts visar olika resultat. Endast en artikels resultat överensstämmer med handbokens rekommendationer. I de flesta artiklar anges inte en specifik tidpunkt då avlägsnande av PVK bör ske, utan det uppmuntras till att låta PVK:er användas till att tecken på flebit uppkommer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsten, Josefine and Linder, Stephanie
supervisor
organization
alternative title
Litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
perifer venkateter, flebit, användningstid
language
Swedish
id
2530754
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530754,
  abstract     = {{Perifera venkatetrar (PVK) är vanliga inom vården och hanteras vanligtvis av sjuksköterskor. En vanlig komplikation till följd av PVK är inflammation i venen där den är placerad, kallad flebit. I följande littersturstudie sammaställs artiklar skrivna om hur lång användningstiden bör vara för en PVK och hur denna tid och eventuella andra faktorer relaterar till uppkomsten av flebit. Sjukvårdsrådgivningen råder i sin handbok för hälso- och sjukvårdsperonal att användningstiden för PVK inte bör överstiga 24 timmar. Artiklarna som sammanställts visar olika resultat. Endast en artikels resultat överensstämmer med handbokens rekommendationer. I de flesta artiklar anges inte en specifik tidpunkt då avlägsnande av PVK bör ske, utan det uppmuntras till att låta PVK:er användas till att tecken på flebit uppkommer.}},
  author       = {{Karlsten, Josefine and Linder, Stephanie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användningstid av perifer venkateter i relation till utveckling av flebit}},
  year         = {{2010}},
}