Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fysisk aktivitet som omvårdnadsåtgärd vid cancerrelaterad fatigue

Hessbo, Josefine and Olsson, Therese (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Fatigue är den vanligast förekommande biverkningen relaterat till cancer och cancerbehandling. Patienter beskriver det som en känsla av uttalad trötthet, ökad känsla av obehag och nedsatt funktionsförmåga som inte försvinner efter vila eller sömn. Under lång tid ansågs fatigue vara en naturlig del av sjukdomsbilden varvid inga försök till behandling sattes in. Trots att kunskaperna om fatigue och dess möjliga behandlingar idag är relativt stora finns det fortfarande brister hos sjuksköterskor när det kommer till att tillämpa evidensbaserad kunskap. Syftet med litteraturstudien var att synliggöra och sammanfatta på vilket sätt fysisk aktivitet påverkar cancerpatienter med faitgue genom att granska och analysera nio vetenskapliga artiklar. I... (More)
Fatigue är den vanligast förekommande biverkningen relaterat till cancer och cancerbehandling. Patienter beskriver det som en känsla av uttalad trötthet, ökad känsla av obehag och nedsatt funktionsförmåga som inte försvinner efter vila eller sömn. Under lång tid ansågs fatigue vara en naturlig del av sjukdomsbilden varvid inga försök till behandling sattes in. Trots att kunskaperna om fatigue och dess möjliga behandlingar idag är relativt stora finns det fortfarande brister hos sjuksköterskor när det kommer till att tillämpa evidensbaserad kunskap. Syftet med litteraturstudien var att synliggöra och sammanfatta på vilket sätt fysisk aktivitet påverkar cancerpatienter med faitgue genom att granska och analysera nio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att fysisk aktivitet har en betydande påverkan på fatigue. Genom att utöva fysisk aktivitet kan patienter åstadkomma reducering av fatigue, öka den fysiska kapaciteten samt förbättra det psykiska välmåendet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hessbo, Josefine and Olsson, Therese
supervisor
organization
alternative title
Litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fatigue, trötthet, cancer, fysisk aktivitet, omvårdnad
language
Swedish
id
2530770
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530770,
  abstract     = {{Fatigue är den vanligast förekommande biverkningen relaterat till cancer och cancerbehandling. Patienter beskriver det som en känsla av uttalad trötthet, ökad känsla av obehag och nedsatt funktionsförmåga som inte försvinner efter vila eller sömn. Under lång tid ansågs fatigue vara en naturlig del av sjukdomsbilden varvid inga försök till behandling sattes in. Trots att kunskaperna om fatigue och dess möjliga behandlingar idag är relativt stora finns det fortfarande brister hos sjuksköterskor när det kommer till att tillämpa evidensbaserad kunskap. Syftet med litteraturstudien var att synliggöra och sammanfatta på vilket sätt fysisk aktivitet påverkar cancerpatienter med faitgue genom att granska och analysera nio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att fysisk aktivitet har en betydande påverkan på fatigue. Genom att utöva fysisk aktivitet kan patienter åstadkomma reducering av fatigue, öka den fysiska kapaciteten samt förbättra det psykiska välmåendet.}},
  author       = {{Hessbo, Josefine and Olsson, Therese}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fysisk aktivitet som omvårdnadsåtgärd vid cancerrelaterad fatigue}},
  year         = {{2010}},
}