Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjukvårdspersonalens compliance till riktlinjer för handhygien inom den somatiska vården

Axelsson, Klara and Ryd, Petronella (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
God handhygien är den viktigaste åtgärden för att förhindra och förebygga vårdrelaterade infektioner. Trots det utförs handhygien vid endast hälften av rekommenderade tillfällen. Studiens syfte var att belysa compliance till riktlinjer för handhygien hos sjukvårdspersonal inom den somatiska vården. Litteraturstudien baserades på åtta vetenskapliga artiklar som analyserades enligt Malteruds analysmetod samt granskades och kvalitetbedömdes utifrån Willman & Stoltz bedömningsmallar. Resultatet visade att otillräcklig kunskap var den främsta anledningen dålig handhygien. Exempel på andra aspekter som hade betydelse för dålig handhygien var brist på tid, rädsla för hudproblem på händerna, hög arbetsbelastning samt infektionsutbrott. Slutsatsen... (More)
God handhygien är den viktigaste åtgärden för att förhindra och förebygga vårdrelaterade infektioner. Trots det utförs handhygien vid endast hälften av rekommenderade tillfällen. Studiens syfte var att belysa compliance till riktlinjer för handhygien hos sjukvårdspersonal inom den somatiska vården. Litteraturstudien baserades på åtta vetenskapliga artiklar som analyserades enligt Malteruds analysmetod samt granskades och kvalitetbedömdes utifrån Willman & Stoltz bedömningsmallar. Resultatet visade att otillräcklig kunskap var den främsta anledningen dålig handhygien. Exempel på andra aspekter som hade betydelse för dålig handhygien var brist på tid, rädsla för hudproblem på händerna, hög arbetsbelastning samt infektionsutbrott. Slutsatsen var att compliance till riktlinjerna för handhygien var beroende av ett samspel av många olika aspekter och för att uppnå god handhygien bör samtliga aspekter beaktas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Axelsson, Klara and Ryd, Petronella
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
compliance, handhygien, sjukvårdspersonal, somatisk vård
language
Swedish
id
2530780
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530780,
  abstract     = {{God handhygien är den viktigaste åtgärden för att förhindra och förebygga vårdrelaterade infektioner. Trots det utförs handhygien vid endast hälften av rekommenderade tillfällen. Studiens syfte var att belysa compliance till riktlinjer för handhygien hos sjukvårdspersonal inom den somatiska vården. Litteraturstudien baserades på åtta vetenskapliga artiklar som analyserades enligt Malteruds analysmetod samt granskades och kvalitetbedömdes utifrån Willman & Stoltz bedömningsmallar. Resultatet visade att otillräcklig kunskap var den främsta anledningen dålig handhygien. Exempel på andra aspekter som hade betydelse för dålig handhygien var brist på tid, rädsla för hudproblem på händerna, hög arbetsbelastning samt infektionsutbrott. Slutsatsen var att compliance till riktlinjerna för handhygien var beroende av ett samspel av många olika aspekter och för att uppnå god handhygien bör samtliga aspekter beaktas.}},
  author       = {{Axelsson, Klara and Ryd, Petronella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjukvårdspersonalens compliance till riktlinjer för handhygien inom den somatiska vården}},
  year         = {{2010}},
}