Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Laxeringens betydelse för urografiundersökningar

Berg, Erica and van Toor, Cecilia (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Konventionell urografi är en metod för undersökning av njurar och samlingssystemet. Förberedelserna inför urografiundersökningar skiljer sig åt runt om i världen. En del sjukhus låter patienterna laxera flera dagar innan undersökningen medan andra sjukhus inte praktiserar några förberedelser alls. Laxering är påfrestande för patienten samt kostar tid och pengar. Studien syftar till att undersöka laxeringens betydelse inför urografiundersökningar, vilka för- och nackdelar som finns med laxering ur patientens perspektiv och ur ett diagnostiskt perspektiv, samt om det finns studier utförda rådande om huruvida laxering bör praktiseras eller ej. Studien utfördes som en litteraturstudie där tio artiklar granskades och analyserades. Resultatet... (More)
Konventionell urografi är en metod för undersökning av njurar och samlingssystemet. Förberedelserna inför urografiundersökningar skiljer sig åt runt om i världen. En del sjukhus låter patienterna laxera flera dagar innan undersökningen medan andra sjukhus inte praktiserar några förberedelser alls. Laxering är påfrestande för patienten samt kostar tid och pengar. Studien syftar till att undersöka laxeringens betydelse inför urografiundersökningar, vilka för- och nackdelar som finns med laxering ur patientens perspektiv och ur ett diagnostiskt perspektiv, samt om det finns studier utförda rådande om huruvida laxering bör praktiseras eller ej. Studien utfördes som en litteraturstudie där tio artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att laxering inte var nödvändigt för att uppnå bilder som var tillräckligt bra för att kunna ställa diagnos. I de studier där bilder från oförberedda patienter jämfördes med bilder från patienter som har laxerat, fanns inte några statistiskt signifikanta skillnader som talade för laxering. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berg, Erica and van Toor, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
urografi, laxering, patientpåverkan, diagnostik
language
Swedish
id
2530820
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530820,
  abstract     = {{Konventionell urografi är en metod för undersökning av njurar och samlingssystemet. Förberedelserna inför urografiundersökningar skiljer sig åt runt om i världen. En del sjukhus låter patienterna laxera flera dagar innan undersökningen medan andra sjukhus inte praktiserar några förberedelser alls. Laxering är påfrestande för patienten samt kostar tid och pengar. Studien syftar till att undersöka laxeringens betydelse inför urografiundersökningar, vilka för- och nackdelar som finns med laxering ur patientens perspektiv och ur ett diagnostiskt perspektiv, samt om det finns studier utförda rådande om huruvida laxering bör praktiseras eller ej. Studien utfördes som en litteraturstudie där tio artiklar granskades och analyserades. Resultatet visade att laxering inte var nödvändigt för att uppnå bilder som var tillräckligt bra för att kunna ställa diagnos. I de studier där bilder från oförberedda patienter jämfördes med bilder från patienter som har laxerat, fanns inte några statistiskt signifikanta skillnader som talade för laxering.}},
  author       = {{Berg, Erica and van Toor, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Laxeringens betydelse för urografiundersökningar}},
  year         = {{2010}},
}