Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kompetensens betydelse i den prehospitala vårdenambulanssjuksköterskans yrkesroll

Bylinder, Åse (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Kompetensen i den prehospitala vården förändrades i samband med att Socialstyrelsen ändrade i sin författning gällande administreringen av läkemedel år 2005. Detta ledde till att minst en legitimerad sjuksköterska ska tjänstgöra i varje akutambulans. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka sjuksköterskans behov av kompetens i prehospital vård. Nivån på omvårdnaden har höjts och fler medicinska bedömnings-, undersöknings-, och behandlingsmetoder har införts. Det anses viktigt att de sjukvårdsinsatser som patienten har behov av i den prehospitala vården utförs på ett professionellt sätt som kan vara av betydelse för patienten i hela vårdkedjan. Viktiga kompetensområden för ambulanssjuksköterskan var bemötande, omvårdnadsansvar,... (More)
Kompetensen i den prehospitala vården förändrades i samband med att Socialstyrelsen ändrade i sin författning gällande administreringen av läkemedel år 2005. Detta ledde till att minst en legitimerad sjuksköterska ska tjänstgöra i varje akutambulans. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka sjuksköterskans behov av kompetens i prehospital vård. Nivån på omvårdnaden har höjts och fler medicinska bedömnings-, undersöknings-, och behandlingsmetoder har införts. Det anses viktigt att de sjukvårdsinsatser som patienten har behov av i den prehospitala vården utförs på ett professionellt sätt som kan vara av betydelse för patienten i hela vårdkedjan. Viktiga kompetensområden för ambulanssjuksköterskan var bemötande, omvårdnadsansvar, psykologiska faktorer och kompetensnivå. Värdet av att bemöta patienten på ett sådant sätt att integriteten bibehålls och att patienten upplever ett bemötande med respekt är av största betydelse för den som upplever en känska av rädsla och utelämnande. Ambulansjuksköterskan har ett stort omvårdnadsansvar och ibland uppfattas det som ensamt när det ska fattas snabba beslut och varför rätt kompetensnivå och erfarenhet är av största betydelse. I framtiden bör ambulanserna generellt bemannas med två sjuksköterskor, varav minst en bör vara specialistutbildad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bylinder, Åse
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bemötande, omvårdnadsansvar, psykologiska faktorer, kompetensnivå, ambulanssjukvård
language
Swedish
id
2530850
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530850,
  abstract     = {{Kompetensen i den prehospitala vården förändrades i samband med att Socialstyrelsen ändrade i sin författning gällande administreringen av läkemedel år 2005. Detta ledde till att minst en legitimerad sjuksköterska ska tjänstgöra  i varje akutambulans. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka sjuksköterskans behov av kompetens i prehospital vård. Nivån på omvårdnaden har höjts och fler medicinska bedömnings-, undersöknings-, och behandlingsmetoder har införts. Det anses viktigt att de sjukvårdsinsatser som patienten har behov av i den prehospitala vården utförs på ett professionellt sätt som kan vara av betydelse för patienten i hela vårdkedjan. Viktiga kompetensområden för ambulanssjuksköterskan var bemötande, omvårdnadsansvar, psykologiska faktorer och kompetensnivå. Värdet av att bemöta patienten på ett sådant sätt att integriteten bibehålls och att patienten upplever ett bemötande med respekt är av största betydelse för den som upplever en känska av rädsla och utelämnande. Ambulansjuksköterskan har ett stort omvårdnadsansvar och ibland uppfattas det som ensamt när det ska fattas snabba beslut och varför rätt kompetensnivå och erfarenhet är av största betydelse. I framtiden bör ambulanserna generellt bemannas med två sjuksköterskor, varav minst en bör vara specialistutbildad.}},
  author       = {{Bylinder, Åse}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kompetensens betydelse i den prehospitala vårdenambulanssjuksköterskans yrkesroll}},
  year         = {{2010}},
}