Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Inaktivering av implanterbar defibrillator (icd) i livets slutskede

Wieloch, Annette (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
En implanterbar defibrillator (Implantable Cardioverter Defibrillator – ICD) behandlar livshotande hjärtrytmrubbningar. Studiens syfte var att belysa kunskaperna om, samt ge förslag på riktlinjer för, inaktivering av ICD i livets slutskede genom en litteraturgranskning. Genom sökning i databaser valdes vetenskapliga artiklar ut för granskning. Flera av studierna kom fram till att det krävs fördjupad kunskap om ICD-behandling och man eftersöker fasta rutiner kring inaktiveringen av ICD:n vid livets slut. Diskussionen om inaktivering av ICD:n tas upp sent, ofta de sista dagarna eller timmarna i patientens liv. Slutsats: Information till patienter och anhöriga om ICD:ns roll i livets slutskede är mycket viktig. Man bör tillsammans med... (More)
En implanterbar defibrillator (Implantable Cardioverter Defibrillator – ICD) behandlar livshotande hjärtrytmrubbningar. Studiens syfte var att belysa kunskaperna om, samt ge förslag på riktlinjer för, inaktivering av ICD i livets slutskede genom en litteraturgranskning. Genom sökning i databaser valdes vetenskapliga artiklar ut för granskning. Flera av studierna kom fram till att det krävs fördjupad kunskap om ICD-behandling och man eftersöker fasta rutiner kring inaktiveringen av ICD:n vid livets slut. Diskussionen om inaktivering av ICD:n tas upp sent, ofta de sista dagarna eller timmarna i patientens liv. Slutsats: Information till patienter och anhöriga om ICD:ns roll i livets slutskede är mycket viktig. Man bör tillsammans med patienten, anhöriga och vårdteamet, planera den palliativa vården innan man avslutar livsuppehållande vård såsom ICD-behandling. Med ökade kunskaper om ICD-behandlingen, och med bra inaktiveringsrutiner kan man behandla patienter med ICD i livets slut med den kompetens och professionalism som detta kräver. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wieloch, Annette
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
etiska aspekter, implanterbar defibrillator, inaktivering, livets slutskede, palliativ vård
language
Swedish
id
2530881
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530881,
  abstract     = {{En implanterbar defibrillator (Implantable Cardioverter Defibrillator – ICD) behandlar livshotande hjärtrytmrubbningar. Studiens syfte var att belysa kunskaperna om, samt ge förslag på riktlinjer för, inaktivering av ICD i livets slutskede genom en litteraturgranskning. Genom sökning i databaser valdes vetenskapliga artiklar ut för granskning. Flera av studierna kom fram till att det krävs fördjupad kunskap om ICD-behandling och man eftersöker fasta rutiner kring inaktiveringen av ICD:n vid livets slut. Diskussionen om inaktivering av ICD:n tas upp sent, ofta de sista dagarna eller timmarna i patientens liv. Slutsats: Information till patienter och anhöriga om ICD:ns roll i livets slutskede är mycket viktig. Man bör tillsammans med patienten, anhöriga och vårdteamet, planera den palliativa vården innan man avslutar livsuppehållande vård såsom ICD-behandling. Med ökade kunskaper om ICD-behandlingen, och med bra inaktiveringsrutiner kan man behandla patienter med ICD i livets slut med den kompetens och professionalism som detta kräver.}},
  author       = {{Wieloch, Annette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Inaktivering av implanterbar defibrillator (icd) i livets slutskede}},
  year         = {{2010}},
}