Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors livskvalitet efter mastektomi

Andersson, Sabine ; Svensson, Marie and Tornerhjelm, Caroline (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor i Sverige. När en kvinna drabbas och behandlas för bröstcancer berörs hela familjen. Den primära behandlingen mot bröstcancer är kirurgi. Vid den kirurgiska behandlingen mastektomi tas hela bröstet bort. Efter mastektomin finns det en möjlighet att bära en extern bröstprotes i behån eller att genomföra en bröstrekonstruktion. Syftet med litteraturstudien var att beskriva hur livskvaliteten påverkas hos kvinnor som genomgått en mastektomi med eller utan bröstrekonstruktion. Enligt Goodmans sju steg analyserades elva vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom det tre återkommande teman: Förväntningar avseende kroppsbild, Sexualitet och Psykosocial påverkan. Resultatet visade att... (More)
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor i Sverige. När en kvinna drabbas och behandlas för bröstcancer berörs hela familjen. Den primära behandlingen mot bröstcancer är kirurgi. Vid den kirurgiska behandlingen mastektomi tas hela bröstet bort. Efter mastektomin finns det en möjlighet att bära en extern bröstprotes i behån eller att genomföra en bröstrekonstruktion. Syftet med litteraturstudien var att beskriva hur livskvaliteten påverkas hos kvinnor som genomgått en mastektomi med eller utan bröstrekonstruktion. Enligt Goodmans sju steg analyserades elva vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom det tre återkommande teman: Förväntningar avseende kroppsbild, Sexualitet och Psykosocial påverkan. Resultatet visade att varken en mastektomi eller en eventuell bröstrekonstruktion påverkade kvinnans livskvalitet, utan var beroende av kvinnans självkänsla innan kirurgin. Det är viktigt att sjuksköterskan bearbetar dessa teman med den drabbade före, under och efter behandlingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Sabine ; Svensson, Marie and Tornerhjelm, Caroline
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bröstcancer, bröstrekonstruktion, kroppsbild, kvinnlighet, livskvalitet, mastektomi, sexualitet
language
Swedish
id
2530969
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530969,
  abstract     = {{Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor i Sverige. När en kvinna drabbas och behandlas för bröstcancer berörs hela familjen. Den primära behandlingen mot bröstcancer är kirurgi. Vid den kirurgiska behandlingen mastektomi tas hela bröstet bort. Efter mastektomin finns det en möjlighet att bära en extern bröstprotes i behån eller att genomföra en bröstrekonstruktion. Syftet med litteraturstudien var att beskriva hur livskvaliteten påverkas hos kvinnor som genomgått en mastektomi med eller utan bröstrekonstruktion. Enligt Goodmans sju steg analyserades elva vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom det tre återkommande teman: Förväntningar avseende kroppsbild, Sexualitet och Psykosocial påverkan. Resultatet visade att varken en mastektomi eller en eventuell bröstrekonstruktion påverkade kvinnans livskvalitet, utan var beroende av kvinnans självkänsla innan kirurgin. Det är viktigt att sjuksköterskan bearbetar dessa teman med den drabbade före, under och efter behandlingen.}},
  author       = {{Andersson, Sabine and Svensson, Marie and Tornerhjelm, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors livskvalitet efter mastektomi}},
  year         = {{2010}},
}