Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Smärta och smärtlindring vid förlossning

Asphult, Anna and Dahlström, Cecilia (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Även om många tycker att en förlossning är en positiv upplevelse så är den smärtsam. Idag finns det metoder som gör det möjligt att göra en förlossning näst intill smärtfri. Frågan är om detta är vad födande kvinnor vill? Syftet med denna studie är att belysa hur nyförlösta kvinnor tänker kring den upplevda smärtan och smärtbehandlingen vid förlossning. En kvalitativ intervjustudie med elva förstföderskor har genomförts. Insamlade data har analyserats med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade att upplevelserna och tankarna kring både smärtan och smärtlindringen varierar. Gemensamt för alla var dock att personalens bemötande påverkade hur kvinnorna kunde hantera smärtan. Många önskade också föda med så lite medicinsk smärtlindring som... (More)
Även om många tycker att en förlossning är en positiv upplevelse så är den smärtsam. Idag finns det metoder som gör det möjligt att göra en förlossning näst intill smärtfri. Frågan är om detta är vad födande kvinnor vill? Syftet med denna studie är att belysa hur nyförlösta kvinnor tänker kring den upplevda smärtan och smärtbehandlingen vid förlossning. En kvalitativ intervjustudie med elva förstföderskor har genomförts. Insamlade data har analyserats med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade att upplevelserna och tankarna kring både smärtan och smärtlindringen varierar. Gemensamt för alla var dock att personalens bemötande påverkade hur kvinnorna kunde hantera smärtan. Många önskade också föda med så lite medicinsk smärtlindring som möjligt och det var framförallt epiduralbedövning de var tveksamma till. Resultatet tyder även på att det hos en del av kvinnorna fanns en stolthet i att föda barn med så lite medicinsk smärtlindring som möjligt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Asphult, Anna and Dahlström, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
Upplevelser och tankar hos nyblivna mammor.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
förlossning, smärta, smärtlindring, tankar, upplevelser
language
Swedish
id
2530990
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2530990,
  abstract     = {{Även om många tycker att en förlossning är en positiv upplevelse så är den smärtsam. Idag finns det metoder som gör det möjligt att göra en förlossning näst intill smärtfri. Frågan är om detta är vad födande kvinnor vill? Syftet med denna studie är att belysa hur nyförlösta kvinnor tänker kring den upplevda smärtan och smärtbehandlingen vid förlossning. En kvalitativ intervjustudie med elva förstföderskor har genomförts. Insamlade data har analyserats med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade att upplevelserna och tankarna kring både smärtan och smärtlindringen varierar. Gemensamt för alla var dock att personalens bemötande påverkade hur kvinnorna kunde hantera smärtan. Många önskade också föda med så lite medicinsk smärtlindring som möjligt och det var framförallt epiduralbedövning de var tveksamma till. Resultatet tyder även på att det hos en del av kvinnorna fanns en stolthet i att föda barn med så lite medicinsk smärtlindring som möjligt.}},
  author       = {{Asphult, Anna and Dahlström, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Smärta och smärtlindring vid förlossning}},
  year         = {{2010}},
}