Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hinder för behandling av akut smärta bland vuxna patienter i slutenvård

Ebbesson, Madeleine and Frank, Cecilia (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Smärtbehandling är en mänsklig rättighet och inom dagens vård finns effektiva behandlingsmetoder. Otillräckligt behandlad akut smärta inom slutenvården är dock fortfarande ett vanligt förekommande problem och ger upphov till fysiska, psykiska och sociala konsekvenser för patienten. I förlängningen kan ett långvarigt smärttillstånd uppkomma. Den otillräckligt behandlade smärtan orsakas av olika hinder och därför syftar litteraturstudien till att belysa de hinder som finns för behandling av akut smärta. De hinder som framkom i åtta analyserade artiklar var tidsbrist, störningar i arbetet, otillräcklig kunskap om smärtbehandling, bristfällig smärtbedömning, inadekvata ordinationer och en ovilja bland patienterna att erhålla analgetika.... (More)
Smärtbehandling är en mänsklig rättighet och inom dagens vård finns effektiva behandlingsmetoder. Otillräckligt behandlad akut smärta inom slutenvården är dock fortfarande ett vanligt förekommande problem och ger upphov till fysiska, psykiska och sociala konsekvenser för patienten. I förlängningen kan ett långvarigt smärttillstånd uppkomma. Den otillräckligt behandlade smärtan orsakas av olika hinder och därför syftar litteraturstudien till att belysa de hinder som finns för behandling av akut smärta. De hinder som framkom i åtta analyserade artiklar var tidsbrist, störningar i arbetet, otillräcklig kunskap om smärtbehandling, bristfällig smärtbedömning, inadekvata ordinationer och en ovilja bland patienterna att erhålla analgetika. Resultatet tyder på att åtgärder i form av ökad utbildning om smärta och smärtbehandling samt mer tid avsatt för arbetet med smärta krävs för att övervinna de hinder som finns för smärtbehandling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ebbesson, Madeleine and Frank, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
pain management, acute pain, barriers, nursing, nursing care
language
Swedish
id
2531020
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531020,
  abstract     = {{Smärtbehandling är en mänsklig rättighet och inom dagens vård finns effektiva behandlingsmetoder. Otillräckligt behandlad akut smärta inom slutenvården är dock fortfarande ett vanligt förekommande problem och ger upphov till fysiska, psykiska och sociala konsekvenser för patienten. I förlängningen kan ett långvarigt smärttillstånd uppkomma. Den otillräckligt behandlade smärtan orsakas av olika hinder och därför syftar litteraturstudien till att belysa de hinder som finns för behandling av akut smärta. De hinder som framkom i åtta analyserade artiklar var tidsbrist, störningar i arbetet, otillräcklig kunskap om smärtbehandling, bristfällig smärtbedömning, inadekvata ordinationer och en ovilja bland patienterna att erhålla analgetika. Resultatet tyder på att åtgärder i form av ökad utbildning om smärta och smärtbehandling samt mer tid avsatt för arbetet med smärta krävs för att övervinna de hinder som finns för smärtbehandling.}},
  author       = {{Ebbesson, Madeleine and Frank, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hinder för behandling av akut smärta bland vuxna patienter i slutenvård}},
  year         = {{2010}},
}