Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors upplevelse av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård

Haghanegi, Mahnaz and Strömberg, Marie- Louise (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskor inom palliativ vård bör dagligen kunna hantera patienters fysiska, psykiska, sociala och andliga/existentiella problem. Många studier har undersökt patienters och anhörigas upplevelse av andliga och existentiella frågor i palliativ vård men få studier har undersökt ämnet utifrån sjuksköterskans perspektiv. Syftet var att belysa sjuksköterskors upplevelser av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård. En kvalitativ studie genomfördes där tolv sjuksköterskor medverkade från fyra olika enheter som bedriver palliativ vård inom Region Skåne. Datan analyserades med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade på att samtalet framstod som den främsta omvårdnadsåtgärden. Sjuksköterskan använde sig av personliga egenskaper... (More)
Sjuksköterskor inom palliativ vård bör dagligen kunna hantera patienters fysiska, psykiska, sociala och andliga/existentiella problem. Många studier har undersökt patienters och anhörigas upplevelse av andliga och existentiella frågor i palliativ vård men få studier har undersökt ämnet utifrån sjuksköterskans perspektiv. Syftet var att belysa sjuksköterskors upplevelser av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård. En kvalitativ studie genomfördes där tolv sjuksköterskor medverkade från fyra olika enheter som bedriver palliativ vård inom Region Skåne. Datan analyserades med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade på att samtalet framstod som den främsta omvårdnadsåtgärden. Sjuksköterskan använde sig av personliga egenskaper och förmågor tillika med ett professionellt förhållningssätt. Detta gav sjuksköterskan möjlighet att hålla en balansgång mellan närhet och distans i mötet med patienten. Tiden och vårdmiljön var faktorer som påverkade samtalet. Det är av betydelse att andliga och existentiella behov får uttrymme i palliativ vård och inte medikaliseras bort. För att kunna utvärdera, förbättra och utveckla sjuksköterskans profession och synliggöra de insatser som görs inom den andliga och existentiella omvårdnaden behövs flera studier i ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Haghanegi, Mahnaz and Strömberg, Marie- Louise
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
sjuksköterska, upplevelse, andlig, existentiell, omvårdnad, palliativ vård
language
Swedish
id
2531045
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531045,
  abstract     = {{Sjuksköterskor inom palliativ vård bör dagligen kunna hantera patienters fysiska, psykiska, sociala och andliga/existentiella problem. Många studier har undersökt patienters och anhörigas upplevelse av andliga och existentiella frågor i palliativ vård men få studier har undersökt ämnet utifrån sjuksköterskans perspektiv. Syftet var att belysa sjuksköterskors upplevelser av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård. En kvalitativ studie genomfördes där tolv sjuksköterskor medverkade från fyra olika enheter som bedriver palliativ vård inom Region Skåne. Datan analyserades med hjälp av innehållsanalys. Resultatet visade på att samtalet framstod som den främsta omvårdnadsåtgärden. Sjuksköterskan använde sig av personliga egenskaper och förmågor tillika med ett professionellt förhållningssätt. Detta gav sjuksköterskan möjlighet att hålla en balansgång mellan närhet och distans i mötet med patienten. Tiden och vårdmiljön var faktorer som påverkade samtalet. Det är av betydelse att andliga och existentiella behov får uttrymme i palliativ vård och inte medikaliseras bort. För att kunna utvärdera, förbättra och utveckla sjuksköterskans profession och synliggöra de insatser som görs inom den andliga och existentiella omvårdnaden behövs flera studier i ämnet.}},
  author       = {{Haghanegi, Mahnaz and Strömberg, Marie- Louise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors upplevelse av andlig och existentiell omvårdnad i palliativ vård}},
  year         = {{2010}},
}