Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att möta och samtala om livsstilsförändringar med patienter med övervikt

Yllner, Anna (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
En del av distriktssköterskans (DSK) arbetsuppgifter och utbildning innebär preventivt folkhälsoarbete. Övervikt är vanlig i befolkningen och genom den ökande frekvens av livsstilsrelaterade sjukdomar. Syftet med studien var att beskriva DSK:s upplevelser, kompetens och arbetsmiljö i mötet med patienter med övervikt och samtal om livsstilsförändringar med dessa. Intervjuer gjordes med tio DSK på vårdcentraler i Malmö och resultatet analyserades med innehållsanalys. Resultatet visade att patienter inte söker för att få hjälp med övervikt. DSK upplevde att patienter med övervikt var en svår grupp att hjälpa. De arbetade inte så mycket som de önskade med preventivt folkhälsoarbete på grund av tidsbrist och organisationens prioriteringar. DSK... (More)
En del av distriktssköterskans (DSK) arbetsuppgifter och utbildning innebär preventivt folkhälsoarbete. Övervikt är vanlig i befolkningen och genom den ökande frekvens av livsstilsrelaterade sjukdomar. Syftet med studien var att beskriva DSK:s upplevelser, kompetens och arbetsmiljö i mötet med patienter med övervikt och samtal om livsstilsförändringar med dessa. Intervjuer gjordes med tio DSK på vårdcentraler i Malmö och resultatet analyserades med innehållsanalys. Resultatet visade att patienter inte söker för att få hjälp med övervikt. DSK upplevde att patienter med övervikt var en svår grupp att hjälpa. De arbetade inte så mycket som de önskade med preventivt folkhälsoarbete på grund av tidsbrist och organisationens prioriteringar. DSK med specialistutbildning i diabetes kände sig uppdaterade medan övriga intervjuade önskade mer kunskap om hur de på ett effektivt sätt skulle kunna arbeta med övervikt. DSK:s eget engagemang spelade en stor roll i arbetet med patienter med övervikt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Yllner, Anna
supervisor
organization
alternative title
Distriktssköterskans upplevelser, kompetens och arbetsmiljö.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
distriktssköterska, upplevelse, kompetens, arbetsmiljö, livsstilsförändring, övervikt, patientkontakt
language
Swedish
id
2531074
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531074,
  abstract     = {{En del av distriktssköterskans (DSK) arbetsuppgifter och utbildning innebär preventivt folkhälsoarbete. Övervikt är vanlig i befolkningen och genom den ökande frekvens av livsstilsrelaterade sjukdomar. Syftet med studien var att beskriva DSK:s upplevelser, kompetens och arbetsmiljö i mötet med patienter med övervikt och samtal om livsstilsförändringar med dessa. Intervjuer gjordes med tio DSK på vårdcentraler i Malmö och resultatet analyserades med innehållsanalys. Resultatet visade att patienter inte söker för att få hjälp med övervikt. DSK upplevde att patienter med övervikt var en svår grupp att hjälpa. De arbetade inte så mycket som de önskade med preventivt folkhälsoarbete på grund av tidsbrist och organisationens prioriteringar. DSK med specialistutbildning i diabetes kände sig uppdaterade medan övriga intervjuade önskade mer kunskap om hur de på ett effektivt sätt skulle kunna arbeta med övervikt. DSK:s eget engagemang spelade en stor roll i arbetet med patienter med övervikt.}},
  author       = {{Yllner, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att möta och samtala om livsstilsförändringar med patienter med övervikt}},
  year         = {{2010}},
}