Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Motiverande samtal - mi

Mårtensson, Anna and Svensson, Marie (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
I Sverige har cirka en halv miljon personer ett riskbruk av alkohol, detta kan leda till fysiska och psykiska negativa konsekvenser. Alkoholrelaterade kostnader för samhället uppskattas till cirka 100 miljarder kronor per år. Riskbruksprojektet som startade år 2006 har som uppdrag att fokusera på förebyggande arbete med riskbruk av alkohol i primärvården. Metoden som används är Motiverande samtal. Studiens syfte var att beskriva vårdpersonals erfarenheter av utbildning i MI med fokus på alkohol samt beskriva hur samtalsmetoden används i den kliniska vardagen i primärvården.En kvantitativ metod användes i form av enkäter med komplement av kvalitativa intervjuer. Resultatet visade att utbildningen i Motiverande samtal upplevdes som positiv,... (More)
I Sverige har cirka en halv miljon personer ett riskbruk av alkohol, detta kan leda till fysiska och psykiska negativa konsekvenser. Alkoholrelaterade kostnader för samhället uppskattas till cirka 100 miljarder kronor per år. Riskbruksprojektet som startade år 2006 har som uppdrag att fokusera på förebyggande arbete med riskbruk av alkohol i primärvården. Metoden som används är Motiverande samtal. Studiens syfte var att beskriva vårdpersonals erfarenheter av utbildning i MI med fokus på alkohol samt beskriva hur samtalsmetoden används i den kliniska vardagen i primärvården.En kvantitativ metod användes i form av enkäter med komplement av kvalitativa intervjuer. Resultatet visade att utbildningen i Motiverande samtal upplevdes som positiv, tillförde ett nytt tankesätt och nya sätt att ställa frågor samt ökade frekvensen av hur ofta vårdpersonalen tog upp frågan om alkohol med sina patienter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mårtensson, Anna and Svensson, Marie
supervisor
organization
alternative title
Vårdpersonals erfarenhet av utbildning i MI med fokus på riskbruk av alkohol.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
motiverande samtal - MI, riskbruksprojektet, riskbruk, samtal om alkohol
language
Swedish
id
2531108
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531108,
  abstract     = {{I Sverige har cirka en halv miljon personer ett riskbruk av alkohol, detta kan leda till fysiska och psykiska negativa konsekvenser. Alkoholrelaterade kostnader för samhället uppskattas till cirka 100 miljarder kronor per år. Riskbruksprojektet som startade år 2006 har som uppdrag att fokusera på förebyggande arbete med riskbruk av alkohol i primärvården. Metoden som används är Motiverande samtal. Studiens syfte var att beskriva vårdpersonals erfarenheter av utbildning i MI med fokus på alkohol samt beskriva hur samtalsmetoden används i den kliniska vardagen i primärvården.En kvantitativ metod användes i form av enkäter med komplement av kvalitativa intervjuer. Resultatet visade att utbildningen i Motiverande samtal upplevdes som positiv, tillförde ett nytt tankesätt och nya sätt att ställa frågor samt ökade frekvensen av hur ofta vårdpersonalen tog upp frågan om alkohol med sina patienter.}},
  author       = {{Mårtensson, Anna and Svensson, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Motiverande samtal - mi}},
  year         = {{2010}},
}