Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Telefonrådgivning

Kemppi, Jeanette ; Martens, Helen and Nilsson, Annica (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund: Grundsyftet med telefonrådgivningen är att vårdkontakten skall bli mer tillgänglig och att uppringaren skall få tala med en kompetent sjuksköterska. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka upplevelser som påverkar det rådgivande telefonsamtalet vid den nationella sjukvårdsrådgivningen 1177. Metod: Studien var kvalitativ och utfördes på kvinnliga telefonrådgivningssjuksköterskor (n=14) i form av telefonintervjuer som spelades in på band. Resultat: Från analysen av resultatet utmynnade kategorier och underkategorier som beskrev stöd och hinder i det rådgivande telefonsamtalet. Konklussion: Rådgivningsstödet och kollegor upplevdes som väldigt viktigt av samtliga deltagare. Upplevelsen av otillräcklighet samt bristen på... (More)
Bakgrund: Grundsyftet med telefonrådgivningen är att vårdkontakten skall bli mer tillgänglig och att uppringaren skall få tala med en kompetent sjuksköterska. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka upplevelser som påverkar det rådgivande telefonsamtalet vid den nationella sjukvårdsrådgivningen 1177. Metod: Studien var kvalitativ och utfördes på kvinnliga telefonrådgivningssjuksköterskor (n=14) i form av telefonintervjuer som spelades in på band. Resultat: Från analysen av resultatet utmynnade kategorier och underkategorier som beskrev stöd och hinder i det rådgivande telefonsamtalet. Konklussion: Rådgivningsstödet och kollegor upplevdes som väldigt viktigt av samtliga deltagare. Upplevelsen av otillräcklighet samt bristen på visuell kontakt upplevdes som svårigheter i telefonmötet. Det förekom uppringare som undanhöll viktig information eller förringade sina symtom på grund av rädsla för att få sina farhågor om sitt tillstånd bekräftade, vilket är ett nytt fenomen som inte rapporterats tidigare. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kemppi, Jeanette ; Martens, Helen and Nilsson, Annica
supervisor
organization
alternative title
Beskrivning av sjuksköterskans upplevelser av det rådgivande telefonsamtalet.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
nationell sjukvårdsrådgivning 1177, telefonrådgivning, sjuksköterska, upplevelser, rådgivningsstöd, kvalitativ metod.
language
Swedish
id
2531117
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531117,
  abstract     = {{Bakgrund: Grundsyftet med telefonrådgivningen är att vårdkontakten skall bli mer tillgänglig och att uppringaren skall få tala med en kompetent sjuksköterska. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka upplevelser som påverkar det rådgivande telefonsamtalet vid den nationella sjukvårdsrådgivningen 1177. Metod: Studien var kvalitativ och utfördes på kvinnliga telefonrådgivningssjuksköterskor (n=14) i form av telefonintervjuer som spelades in på band. Resultat: Från analysen av resultatet utmynnade kategorier och underkategorier som beskrev stöd och hinder i det rådgivande telefonsamtalet. Konklussion: Rådgivningsstödet och kollegor upplevdes som väldigt viktigt av samtliga deltagare. Upplevelsen av otillräcklighet samt bristen på visuell kontakt upplevdes som svårigheter i telefonmötet. Det förekom uppringare som undanhöll viktig information eller förringade sina symtom på grund av rädsla för att få sina farhågor om sitt tillstånd bekräftade, vilket är ett nytt fenomen som inte rapporterats tidigare.}},
  author       = {{Kemppi, Jeanette and Martens, Helen and Nilsson, Annica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Telefonrådgivning}},
  year         = {{2010}},
}