Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars erfarenheter av att få ett prematurt barn

Andersson, Li and Kohrtz, Caroline (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
När ett barn föds för tidigt innebär det en enorm omställning för föräldrarna. De blir tvungna att påbörja sin föräldraroll i förtid, samtidigt som de oroar sig för barnets framtid, som ofta är oviss. För att kunna stötta dessa föräldrar på bästa sätt är det viktigt att sjuksköterskor känner till hur föräldrarna upplever den första tiden med sitt barn. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrars erfarenheter av att få ett prematurt barn. Åtta vetenskapliga artiklar valdes ut, analyserades och sammanställdes till ett resultat. Där framkom att det runt förlossningen är vanligt med känslor av chock och maktlöshet och att det tar tid innan den riktiga föräldrakänslan infinner sig. Flera föräldrar upplevde att det fanns brister i... (More)
När ett barn föds för tidigt innebär det en enorm omställning för föräldrarna. De blir tvungna att påbörja sin föräldraroll i förtid, samtidigt som de oroar sig för barnets framtid, som ofta är oviss. För att kunna stötta dessa föräldrar på bästa sätt är det viktigt att sjuksköterskor känner till hur föräldrarna upplever den första tiden med sitt barn. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrars erfarenheter av att få ett prematurt barn. Åtta vetenskapliga artiklar valdes ut, analyserades och sammanställdes till ett resultat. Där framkom att det runt förlossningen är vanligt med känslor av chock och maktlöshet och att det tar tid innan den riktiga föräldrakänslan infinner sig. Flera föräldrar upplevde att det fanns brister i sjuksköterskornas omvårdnad. Krisen, som det kan innebära att bli förälder till ett prematurt barn, yttrade sig både genom fysiska och psykiska besvär. Trots allt det svåra som föräldrarna gått igenom var de flesta dock överens om att erfarenheten som helhet gjort att de förändrats som personer och fått en ny positiv syn på livet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Li and Kohrtz, Caroline
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
prematura barn, föräldrar, erfarenheter, sjuksköterskor, anknytning och föräldraroll
language
Swedish
id
2531148
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531148,
  abstract     = {{När ett barn föds för tidigt innebär det en enorm omställning för föräldrarna. De blir tvungna att påbörja sin föräldraroll i förtid, samtidigt som de oroar sig för barnets framtid, som ofta är oviss. För att kunna stötta dessa föräldrar på bästa sätt är det viktigt att sjuksköterskor känner till hur föräldrarna upplever den första tiden med sitt barn. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrars erfarenheter av att få ett prematurt barn. Åtta vetenskapliga artiklar valdes ut, analyserades och sammanställdes till ett resultat. Där framkom att det runt förlossningen är vanligt med känslor av chock och maktlöshet och att det tar tid innan den riktiga föräldrakänslan infinner sig. Flera föräldrar upplevde att det fanns brister i sjuksköterskornas omvårdnad. Krisen, som det kan innebära att bli förälder till ett prematurt barn, yttrade sig både genom fysiska och psykiska besvär. Trots allt det svåra som föräldrarna gått igenom var de flesta dock överens om att erfarenheten som helhet gjort att de förändrats som personer och fått en ny positiv syn på livet.}},
  author       = {{Andersson, Li and Kohrtz, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars erfarenheter av att få ett prematurt barn}},
  year         = {{2010}},
}