Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Stimulering av örats akupunkter

Berger, Karin and Carlson, Beatrice (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Oro och ångest är vanligt förekommande inom hälso- och sjukvården och psykiatrin. Känslorna kan uppstå inför en smärtsam behandling eller operation, i samband med missbruk eller ingå som symtom i en sjukdomsbild. Oro och ångest behandlas ofta med sederande läkemedel men dessa kan ge oönskade biverkningar. Med fler behandlingsalternativ för att lindra oro och ångest kunde läkemedlens sidoeffekter undvikas och patienten kunde erbjudas ett alternativ till behandlingen. Studiens syfte var att undersöka om stimulering av örats akupunkter kan ha effekt på oro och ångest. Åtta studier inom området granskades och sammanställdes. Resultatet av litteraturstudien indikerade att öronakupunktur och öronakupressur kan minska ångest och oro i prehospital... (More)
Oro och ångest är vanligt förekommande inom hälso- och sjukvården och psykiatrin. Känslorna kan uppstå inför en smärtsam behandling eller operation, i samband med missbruk eller ingå som symtom i en sjukdomsbild. Oro och ångest behandlas ofta med sederande läkemedel men dessa kan ge oönskade biverkningar. Med fler behandlingsalternativ för att lindra oro och ångest kunde läkemedlens sidoeffekter undvikas och patienten kunde erbjudas ett alternativ till behandlingen. Studiens syfte var att undersöka om stimulering av örats akupunkter kan ha effekt på oro och ångest. Åtta studier inom området granskades och sammanställdes. Resultatet av litteraturstudien indikerade att öronakupunktur och öronakupressur kan minska ångest och oro i prehospital vård, missbruksvård och preoperativt inför egen eller anhörigs operation eller behandling. Trots dessa fynd kunde några säkra slutsatser om metodens effekt på oro och ångest inte dras då otillräcklig mängd forskning finns inom området. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berger, Karin and Carlson, Beatrice
supervisor
organization
alternative title
Effekt på oro och ångest.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
öronakupunktur, öronakupressur, oro, ångest, alternativmedicin, komplementärmedicin
language
Swedish
id
2531177
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531177,
  abstract     = {{Oro och ångest är vanligt förekommande inom hälso- och sjukvården och psykiatrin. Känslorna kan uppstå inför en smärtsam behandling eller operation, i samband med missbruk eller ingå som symtom i en sjukdomsbild. Oro och ångest behandlas ofta med sederande läkemedel men dessa kan ge oönskade biverkningar. Med fler behandlingsalternativ för att lindra oro och ångest kunde läkemedlens sidoeffekter undvikas och patienten kunde erbjudas ett alternativ till behandlingen. Studiens syfte var att undersöka om stimulering av örats akupunkter kan ha effekt på oro och ångest. Åtta studier inom området granskades och sammanställdes. Resultatet av litteraturstudien indikerade att öronakupunktur och öronakupressur kan minska ångest och oro i prehospital vård, missbruksvård och preoperativt inför egen eller anhörigs operation eller behandling. Trots dessa fynd kunde några säkra slutsatser om metodens effekt på oro och ångest inte dras då otillräcklig mängd forskning finns inom området.}},
  author       = {{Berger, Karin and Carlson, Beatrice}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Stimulering av örats akupunkter}},
  year         = {{2010}},
}