Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Polyfarmaci och äldre

Snecker, Elisabeth and Viberg, Jirada (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Befolkningen blir allt äldre och många äldre är multisjuka och använder flera olika läkemedel, s.k. polyfarmaci. Polyfarmacins påverkan på äldre personer över 65 år kan leda till komplikationer som fall, konfusion eller pseudodemens. Var femte äldre person inlagd på sjukhus är det på grund av läkemedelsrelaterade biverkningar. Syftet med litteraturstudien var att belysa polyfarmaci hos äldre och dess konsekvenser samt hur sjuksköterskan kan åtgärda dessa. I studien granskades tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att Potentially Inappropriate Drugs, PIM, d v s direkt olämpliga läkemedel bland äldre, är vanligt förekommande. Det mest förskrivna PIM preparat är psykofarmaka. Det framkom också att det inte är antalet ordinerade... (More)
Befolkningen blir allt äldre och många äldre är multisjuka och använder flera olika läkemedel, s.k. polyfarmaci. Polyfarmacins påverkan på äldre personer över 65 år kan leda till komplikationer som fall, konfusion eller pseudodemens. Var femte äldre person inlagd på sjukhus är det på grund av läkemedelsrelaterade biverkningar. Syftet med litteraturstudien var att belysa polyfarmaci hos äldre och dess konsekvenser samt hur sjuksköterskan kan åtgärda dessa. I studien granskades tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att Potentially Inappropriate Drugs, PIM, d v s direkt olämpliga läkemedel bland äldre, är vanligt förekommande. Det mest förskrivna PIM preparat är psykofarmaka. Det framkom också att det inte är antalet ordinerade läkemedel som har betydelse utan vilka läkemedel som var ordinerade gällande fallrisken. Sjuksköterskan bör bland annat ha kunskap om olika läkemedels bieffekter och dess konsekvenser för att öka patientsäkerheten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Snecker, Elisabeth and Viberg, Jirada
supervisor
organization
alternative title
Konsekvenser och sjuksköterskans åtgärder.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
polyfarmaci, sjuksköterskans roll, interaktion, äldre, konsekvenser
language
Swedish
id
2531264
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531264,
  abstract     = {{Befolkningen blir allt äldre och många äldre är multisjuka och använder flera olika läkemedel, s.k. polyfarmaci. Polyfarmacins påverkan på äldre personer över 65 år kan leda till komplikationer som fall, konfusion eller pseudodemens. Var femte äldre person inlagd på sjukhus är det på grund av läkemedelsrelaterade biverkningar. Syftet med litteraturstudien var att belysa polyfarmaci hos äldre och dess konsekvenser samt hur sjuksköterskan kan åtgärda dessa. I studien granskades tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att Potentially Inappropriate Drugs, PIM, d v s direkt olämpliga läkemedel bland äldre, är vanligt förekommande. Det mest förskrivna PIM preparat är psykofarmaka. Det framkom också att det inte är antalet ordinerade läkemedel som har betydelse utan vilka läkemedel som var ordinerade gällande fallrisken. Sjuksköterskan bör bland annat ha kunskap om olika läkemedels bieffekter och dess konsekvenser för att öka patientsäkerheten.}},
  author       = {{Snecker, Elisabeth and Viberg, Jirada}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Polyfarmaci och äldre}},
  year         = {{2012}},
}