Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Närståendes upplevelser av intensivvård

Fröberg, Sofia and Marstorp, Viola (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
När en patient läggs in på intensivvårdsavdelning drabbas inte bara patienten av en kris, utan även de närstående. Syftet med studien var att undersöka de närståendes erfarenheter och upplevelser av att ha en nära vän eller familjemedlem inlagd på en intensivvårdsavdelning. Litteraturstudien som inkluderade 12 artiklar visade att de närstående ofta upplevde ovisshet under patientens vårdtid på intensivvårdavdelning. De pendlade mellan upplevelserna hopp och förtvivlan. Trygghet kunde ofta skapas genom att den närstående var nära patienten och deltog i omvårdnaden, samt att få information om prognos och vad som skedde. Sjukvårdspersonalens bemötande av både de närstående och patienten hade betydelse för upplevelsen. Ett bra bemötande... (More)
När en patient läggs in på intensivvårdsavdelning drabbas inte bara patienten av en kris, utan även de närstående. Syftet med studien var att undersöka de närståendes erfarenheter och upplevelser av att ha en nära vän eller familjemedlem inlagd på en intensivvårdsavdelning. Litteraturstudien som inkluderade 12 artiklar visade att de närstående ofta upplevde ovisshet under patientens vårdtid på intensivvårdavdelning. De pendlade mellan upplevelserna hopp och förtvivlan. Trygghet kunde ofta skapas genom att den närstående var nära patienten och deltog i omvårdnaden, samt att få information om prognos och vad som skedde. Sjukvårdspersonalens bemötande av både de närstående och patienten hade betydelse för upplevelsen. Ett bra bemötande skapade förtroende för personalen. Sjuksköterskan har en viktig roll som vägledare för de närstående. Det är därför viktigt att hon är lyhörd för de närståendes behov så att vården anpassas individuellt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fröberg, Sofia and Marstorp, Viola
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Närstående, upplevelse, intensivvård, omvårdnad.
language
Swedish
id
2531424
date added to LUP
2012-05-04 14:25:35
date last changed
2015-12-14 13:21:24
@misc{2531424,
  abstract     = {{När en patient läggs in på intensivvårdsavdelning drabbas inte bara patienten av en kris, utan även de närstående.  Syftet med studien var att undersöka de närståendes erfarenheter och upplevelser av att ha en nära vän eller familjemedlem inlagd på en intensivvårdsavdelning. Litteraturstudien som inkluderade 12 artiklar visade att de närstående ofta upplevde ovisshet under patientens vårdtid på intensivvårdavdelning. De pendlade mellan upplevelserna hopp och förtvivlan. Trygghet kunde ofta skapas genom att den närstående var nära patienten och deltog i omvårdnaden, samt att få information om prognos och vad som skedde.  Sjukvårdspersonalens bemötande av både de närstående och patienten hade betydelse för upplevelsen. Ett bra bemötande skapade förtroende för personalen. Sjuksköterskan har en viktig roll som vägledare för de närstående. Det är därför viktigt att hon är lyhörd för de närståendes behov så att vården anpassas individuellt.}},
  author       = {{Fröberg, Sofia and Marstorp, Viola}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Närståendes upplevelser av intensivvård}},
  year         = {{2010}},
}