Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans upplevelser av tvångsmedicinering

Strömfors, Theresia and Svensson, Lisa (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Tvångsmedicinering utförs då patienten vårdas enligt Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård och därmed själv inte kan inse sitt behov av vård. Tidigare studier har visat att det är denna åtgärd som dels är vanligast, dels är den som patienter upplever som en av de svåraste att utsättas för. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors upplevelser av tvångsmedicinering. Genom en kvalitativ ansats och semistrukturerade intervjuer uttalade sig sju sjuksköterskor om ämnet. Det resulterade i fyra teman; Sjuksköterskans uppfattning om tvångsmedicinering, Interaktion med patienten, För patientens bästa samt Erfarenheter och föreställningar. Det framkom bland annat att trots att sjuksköterskan är medveten om att handlingen kan uppfattas som... (More)
Tvångsmedicinering utförs då patienten vårdas enligt Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård och därmed själv inte kan inse sitt behov av vård. Tidigare studier har visat att det är denna åtgärd som dels är vanligast, dels är den som patienter upplever som en av de svåraste att utsättas för. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors upplevelser av tvångsmedicinering. Genom en kvalitativ ansats och semistrukturerade intervjuer uttalade sig sju sjuksköterskor om ämnet. Det resulterade i fyra teman; Sjuksköterskans uppfattning om tvångsmedicinering, Interaktion med patienten, För patientens bästa samt Erfarenheter och föreställningar. Det framkom bland annat att trots att sjuksköterskan är medveten om att handlingen kan uppfattas som kränkande så anses den vara berättigad då det främjar patientens hälsa i förlängningen. Ytterligare studier behövs för att vidare belysa ämnet så att tvångsåtgärder kan utföras på ett värdigt sätt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Strömfors, Theresia and Svensson, Lisa
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
tvångsmedicinering, sjuksköterskor, upplevelse, etiskt dilemma
language
Swedish
id
2531814
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531814,
  abstract     = {{Tvångsmedicinering utförs då patienten vårdas enligt Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård och därmed själv inte kan inse sitt behov av vård. Tidigare studier har visat att det är denna åtgärd som dels är vanligast, dels är den som patienter upplever som en av de svåraste att utsättas för. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors upplevelser av tvångsmedicinering. Genom en kvalitativ ansats och semistrukturerade intervjuer uttalade sig sju sjuksköterskor om ämnet. Det resulterade i fyra teman; Sjuksköterskans uppfattning om tvångsmedicinering, Interaktion med patienten, För patientens bästa samt Erfarenheter och föreställningar. Det framkom bland annat att trots att sjuksköterskan är medveten om att handlingen kan uppfattas som kränkande så anses den vara berättigad då det främjar patientens hälsa i förlängningen. Ytterligare studier behövs för att vidare belysa ämnet så att tvångsåtgärder kan utföras på ett värdigt sätt.}},
  author       = {{Strömfors, Theresia and Svensson, Lisa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans upplevelser av tvångsmedicinering}},
  year         = {{2012}},
}