Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Perioperativa behandlingsmetoder och dess smärtstillande effekt vid fantomsmärta

Lindén, Maria and Perstoft, Anna (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Smärtlindring är en viktig del av sjuksköterskans arbete. För att sjuksköterskan ska kunna utöva god omvårdnad krävs det att hon har kunskap om vilka smärtbehandlingsmetoder som är effektiva vid fantomsmärta. Syftet med litteraturstudien var att belysa effekten av olika smärtlindringsmetoder vid fantomsmärta genom att granska nio vetenskapliga artiklar som belyste ämnet. Resultatet visade att både farmakologisk och alternativ smärtbehandling har en smärtlindrande effekt vid fantomsmärta. Författarna fann att den farmakologiska smärtbehandlingen ger en långvarig smärtlindring, medan den alternativa smärtbehandlingen ger en kortvarig smärtlindring av fantomsmärtan. Det visade sig att det finns för få vetenskapliga artiklar skrivna om... (More)
Smärtlindring är en viktig del av sjuksköterskans arbete. För att sjuksköterskan ska kunna utöva god omvårdnad krävs det att hon har kunskap om vilka smärtbehandlingsmetoder som är effektiva vid fantomsmärta. Syftet med litteraturstudien var att belysa effekten av olika smärtlindringsmetoder vid fantomsmärta genom att granska nio vetenskapliga artiklar som belyste ämnet. Resultatet visade att både farmakologisk och alternativ smärtbehandling har en smärtlindrande effekt vid fantomsmärta. Författarna fann att den farmakologiska smärtbehandlingen ger en långvarig smärtlindring, medan den alternativa smärtbehandlingen ger en kortvarig smärtlindring av fantomsmärtan. Det visade sig att det finns för få vetenskapliga artiklar skrivna om alternativa smärtbehandlingsmetoder av fantomsmärta för att kunna dra en slutsats av vilken smärtlindringsmetod som är mest effektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindén, Maria and Perstoft, Anna
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
spegelterapi, TENS, nervblockad, akut fantomsmärta, kronisk fantomsmärta
language
Swedish
id
2531829
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531829,
  abstract     = {{Smärtlindring är en viktig del av sjuksköterskans arbete. För att sjuksköterskan ska kunna utöva god omvårdnad krävs det att hon har kunskap om vilka smärtbehandlingsmetoder som är effektiva vid fantomsmärta. Syftet med litteraturstudien var att belysa effekten av olika smärtlindringsmetoder vid fantomsmärta genom att granska nio vetenskapliga artiklar som belyste ämnet. Resultatet visade att både farmakologisk och alternativ smärtbehandling har en smärtlindrande effekt vid fantomsmärta. Författarna fann att den farmakologiska smärtbehandlingen ger en långvarig smärtlindring, medan den alternativa smärtbehandlingen ger en kortvarig smärtlindring av fantomsmärtan. Det visade sig att det finns för få vetenskapliga artiklar skrivna om alternativa smärtbehandlingsmetoder av fantomsmärta för att kunna dra en slutsats av vilken smärtlindringsmetod som är mest effektiv.}},
  author       = {{Lindén, Maria and Perstoft, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Perioperativa behandlingsmetoder och dess smärtstillande effekt vid fantomsmärta}},
  year         = {{2012}},
}