Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Smärtskattningsinstrument för barn postoperativt

Alvarez Garcia, Milagros and Hullfors, Sara (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Postoperativ smärtbehandling hos barn är en viktig del i sjuksköterskans arbete. Att tolka barnets smärtbeteende kan vara en svår uppgift då det är mycket individuellt. För att få en uppfattning om hur ont barnet har kan ett smärtskattningsinstrument användas där barnet självt skattar sin smärta. Syftet med studien var att få en överblick över de olika smärtskattingsinstrument som används för barn postoperativt. En litteraturstudie gjordes där 8 artiklar analyserades. 13 olika instrument förekom i artiklarna, sju olika ansiktsskalor och sex övriga instrument. Genom en hög samstämmighet mellan de olika skalorna fastställdes att mätningarna var tillförlitliga. Vid jämförelse av de olika instrumenten föredrog de flesta barn att använda sig av... (More)
Postoperativ smärtbehandling hos barn är en viktig del i sjuksköterskans arbete. Att tolka barnets smärtbeteende kan vara en svår uppgift då det är mycket individuellt. För att få en uppfattning om hur ont barnet har kan ett smärtskattningsinstrument användas där barnet självt skattar sin smärta. Syftet med studien var att få en överblick över de olika smärtskattingsinstrument som används för barn postoperativt. En litteraturstudie gjordes där 8 artiklar analyserades. 13 olika instrument förekom i artiklarna, sju olika ansiktsskalor och sex övriga instrument. Genom en hög samstämmighet mellan de olika skalorna fastställdes att mätningarna var tillförlitliga. Vid jämförelse av de olika instrumenten föredrog de flesta barn att använda sig av en ansiktsskala för att uttrycka sin smärta. Resultatet visade också att förekomsten av studier gjorda på svenska barn är begränsad vilket visar att mer forskning inom den svenska barnsjukvården och den postoperativa smärtskattningen är nödvändig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alvarez Garcia, Milagros and Hullfors, Sara
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postoperativ smärta, barn, smärtskattning, smärtskattningsinstrument
language
Swedish
id
2531844
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531844,
  abstract     = {{Postoperativ smärtbehandling hos barn är en viktig del i sjuksköterskans arbete. Att tolka barnets smärtbeteende kan vara en svår uppgift då det är mycket individuellt. För att få en uppfattning om hur ont barnet har kan ett smärtskattningsinstrument användas där barnet självt skattar sin smärta. Syftet med studien var att få en överblick över de olika smärtskattingsinstrument som används för barn postoperativt. En litteraturstudie gjordes där 8 artiklar analyserades. 13 olika instrument förekom i artiklarna, sju olika ansiktsskalor och sex övriga instrument. Genom en hög samstämmighet mellan de olika skalorna fastställdes att mätningarna var tillförlitliga. Vid jämförelse av de olika instrumenten föredrog de flesta barn att använda sig av en ansiktsskala för att uttrycka sin smärta. Resultatet visade också att förekomsten av studier gjorda på svenska barn är begränsad vilket visar att mer forskning inom den svenska barnsjukvården och den postoperativa smärtskattningen är nödvändig.}},
  author       = {{Alvarez Garcia, Milagros and Hullfors, Sara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Smärtskattningsinstrument för barn postoperativt}},
  year         = {{2012}},
}