Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utvärdering av klinisk undervisningsmottagning (kum)ur handledarens perspektiv

Rezai, Mohsin (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Dagens många utbildningar inom vården riskerar att förlora möjligheterna att välja ”goda” praktikplatser och handledare. Interprofessionell utbildning innebär att två eller fler professioner lär tillsammans, av och om varandra för att förbättra teamarbete och kvaliteten på vården kring patienten. På klinisk undervisningsmottagning (KUM) sjuksköterskestudenter och läkarstudenter tillsammans med handledare bildar ett team för att ta hand om patienter. Studiens syfte är att utvärdera KUM för blivande läkar respektive sjuksköterskor, ur handledarens perspektiv samt att genomföra systematisk litteraturgenomgång avseende klinisk handledning. Undersökningen genomfördes som en enkätstudie på KUM i Lund och en litteraturstudie om klinisk... (More)
Dagens många utbildningar inom vården riskerar att förlora möjligheterna att välja ”goda” praktikplatser och handledare. Interprofessionell utbildning innebär att två eller fler professioner lär tillsammans, av och om varandra för att förbättra teamarbete och kvaliteten på vården kring patienten. På klinisk undervisningsmottagning (KUM) sjuksköterskestudenter och läkarstudenter tillsammans med handledare bildar ett team för att ta hand om patienter. Studiens syfte är att utvärdera KUM för blivande läkar respektive sjuksköterskor, ur handledarens perspektiv samt att genomföra systematisk litteraturgenomgång avseende klinisk handledning. Undersökningen genomfördes som en enkätstudie på KUM i Lund och en litteraturstudie om klinisk handledning. Många av respondenterna hade en tydlig uppfattning om sin yrkesroll, de var nöjda med den samlade kliniska och yrkesspecifika handledningen, och hade en positiv inställning till KUM. Interprofessionell handledning är effektiv för samarbete och förståelse, och för att motverka förutfattade föreställningar mellan olika yrkeskategorier. KUM är ett bra koncept att förstå sin yrkesroll och för att få kunskap om andra yrkesgrupper. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rezai, Mohsin
supervisor
organization
alternative title
Från grundutbildningsprogrammen för blivande sjuksköterskor respektive läkare. Enkät och litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
akutmottagning, handledare, interprofessionell utbildning, samverkan, teamarbete
language
Swedish
id
2531882
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531882,
  abstract     = {{Dagens många utbildningar inom vården riskerar att förlora möjligheterna att välja ”goda” praktikplatser och handledare. Interprofessionell utbildning innebär att två eller fler professioner lär tillsammans, av och om varandra för att förbättra teamarbete och kvaliteten på vården kring patienten. På klinisk undervisningsmottagning (KUM) sjuksköterskestudenter och läkarstudenter tillsammans med handledare bildar ett team för att ta hand om patienter. Studiens syfte är att utvärdera KUM för blivande läkar respektive sjuksköterskor, ur handledarens perspektiv samt att genomföra systematisk litteraturgenomgång avseende klinisk handledning. Undersökningen genomfördes som en enkätstudie på KUM i Lund och en litteraturstudie om klinisk handledning. Många av respondenterna hade en tydlig uppfattning om sin yrkesroll, de var nöjda med den samlade kliniska och yrkesspecifika handledningen, och hade en positiv inställning till KUM. Interprofessionell handledning är effektiv för samarbete och förståelse, och för att motverka förutfattade föreställningar mellan olika yrkeskategorier. KUM är ett bra koncept att förstå sin yrkesroll och för att få kunskap om andra yrkesgrupper.}},
  author       = {{Rezai, Mohsin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utvärdering av klinisk undervisningsmottagning (kum)ur handledarens perspektiv}},
  year         = {{2012}},
}