Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Jodkontrastmedelsundersökning av personer med diabetes typ 2 som behandlas med metformin

Gerzic, Adnan ; Palacios, Yordana and Roos, Nathalie (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Jodkontrast undersökningar medför risker för alla patienter men personer med diabetes typ 2 utgör en riskgrupp. Syftet med denna studie är att studera riskfaktorer för personer med diabetes typ 2 som behandlas med metformin och genomgår jodkontrastmedel undersökning. För att svara på studiens syfte valdes en litteraturstudie där 10 vetenskapliga artiklar granskades. I resultatet framkommer att nedsatt njurfunktion, olika jodkontrastmedlets egenskaper samt individuella riskfaktorer såsom kön, ålder (dock ej signifikant), vilka utgör risker och kan leda tillallvarliga komplikationer som kontrastmedelinducerad nefropati, CIN och metforminassocierad laktacidos, MALA. Det är av betydande vikt att röntgensjuksköterskorna har kännedom om dessa... (More)
Jodkontrast undersökningar medför risker för alla patienter men personer med diabetes typ 2 utgör en riskgrupp. Syftet med denna studie är att studera riskfaktorer för personer med diabetes typ 2 som behandlas med metformin och genomgår jodkontrastmedel undersökning. För att svara på studiens syfte valdes en litteraturstudie där 10 vetenskapliga artiklar granskades. I resultatet framkommer att nedsatt njurfunktion, olika jodkontrastmedlets egenskaper samt individuella riskfaktorer såsom kön, ålder (dock ej signifikant), vilka utgör risker och kan leda tillallvarliga komplikationer som kontrastmedelinducerad nefropati, CIN och metforminassocierad laktacidos, MALA. Det är av betydande vikt att röntgensjuksköterskorna har kännedom om dessa riskfaktorer för att förebygga komplikationer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gerzic, Adnan ; Palacios, Yordana and Roos, Nathalie
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
diabetes typ 2, laktacidos, jodkontrastmedel, kontrastmedel inducerad nefropati, metformin
language
Swedish
id
2531896
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531896,
  abstract     = {{Jodkontrast undersökningar medför risker för alla patienter men personer med diabetes typ 2 utgör en riskgrupp. Syftet med denna studie är att studera riskfaktorer för personer med diabetes typ 2 som behandlas med metformin och genomgår jodkontrastmedel undersökning. För att svara på studiens syfte valdes en litteraturstudie där 10 vetenskapliga artiklar granskades. I resultatet framkommer att nedsatt njurfunktion, olika jodkontrastmedlets egenskaper samt individuella riskfaktorer såsom kön, ålder (dock ej signifikant), vilka utgör risker och kan leda tillallvarliga komplikationer som kontrastmedelinducerad nefropati, CIN och metforminassocierad laktacidos, MALA. Det är av betydande vikt  att röntgensjuksköterskorna har kännedom om dessa riskfaktorer för att förebygga komplikationer.}},
  author       = {{Gerzic, Adnan and Palacios, Yordana and Roos, Nathalie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Jodkontrastmedelsundersökning av personer med diabetes typ 2 som behandlas med metformin}},
  year         = {{2012}},
}