Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors hälsa och påverkande faktorer

Larsson, Lina and Sundberg, Madelene (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskor har en betydande roll när det gäller att främja patienters hälsa men arbetet i vården är ofta stressigt och emotionellt krävande. För att sjuksköterskor ska kunna ge god omvårdnad är det viktigt att hon eller han själv mår bra. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors egen hälsa och vilka faktorer som påverkar den. En litteraturstudie utfördes där tio vetenskapliga artiklar analyserades. I resultatet framkom det att arbets- och individrelaterade faktorer påverkade sjuksköterskors hälsa. Arbetsbelastning var en faktor som påverkade hälsan negativt medan känslan av sammanhang påverkade hälsan positivt. Upplevelsen av ohälsa visade sig kunna leda till att sjuksköterskor sjukskriver sig, går i förtidspension eller... (More)
Sjuksköterskor har en betydande roll när det gäller att främja patienters hälsa men arbetet i vården är ofta stressigt och emotionellt krävande. För att sjuksköterskor ska kunna ge god omvårdnad är det viktigt att hon eller han själv mår bra. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors egen hälsa och vilka faktorer som påverkar den. En litteraturstudie utfördes där tio vetenskapliga artiklar analyserades. I resultatet framkom det att arbets- och individrelaterade faktorer påverkade sjuksköterskors hälsa. Arbetsbelastning var en faktor som påverkade hälsan negativt medan känslan av sammanhang påverkade hälsan positivt. Upplevelsen av ohälsa visade sig kunna leda till att sjuksköterskor sjukskriver sig, går i förtidspension eller lämnar yrket. I framtiden förväntas det brist på sjuksköterskor och en ökad population som behöver vård. Det är viktigt att främja sjuksköterskors hälsa så att de orkar stanna kvar i yrket. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Lina and Sundberg, Madelene
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sjuksköterska, hälsa, påverkande faktorer
language
Swedish
id
2531916
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531916,
  abstract     = {{Sjuksköterskor har en betydande roll när det gäller att främja patienters hälsa men arbetet i vården är ofta stressigt och emotionellt krävande. För att sjuksköterskor ska kunna ge god omvårdnad är det viktigt att hon eller han själv mår bra. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors egen hälsa och vilka faktorer som påverkar den. En litteraturstudie utfördes där tio vetenskapliga artiklar analyserades. I resultatet framkom det att arbets- och individrelaterade faktorer påverkade sjuksköterskors hälsa. Arbetsbelastning var en faktor som påverkade hälsan negativt medan känslan av sammanhang påverkade hälsan positivt. Upplevelsen av ohälsa visade sig kunna leda till att sjuksköterskor sjukskriver sig, går i förtidspension eller lämnar yrket. I framtiden förväntas det brist på sjuksköterskor och en ökad population som behöver vård. Det är viktigt att främja sjuksköterskors hälsa så att de orkar stanna kvar i yrket.}},
  author       = {{Larsson, Lina and Sundberg, Madelene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors hälsa och påverkande faktorer}},
  year         = {{2012}},
}