Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fosterbestrålning vid multislice ct-undersökningar

Sjöbeck, Alexandra and Rundgren, Oskar (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
En av röntgensjuksköterskans uppgifter är att reducera stråldosen till patienterna och minska riskerna för de effekter som den joniserande strålningen kan medföra. Gravida kvinnor kan behöva göra en röntgenundersökning vilket kan medföra att strålning kommer i kontakt med fostret. När ett foster bestrålas finns det risk för deterministiska och stokastiska skador. Syftet i den här litteraturstudien var att belysa stråldosen kopplat till skaderisken för fostret samt åtgärder som kan genomföras för att minimera stråldosen i samband med multislice CT under graviditet. Åtta vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet visade att de flesta stråldoser ligger under tröskelvärdet för deterministiska skador, men viss risk finns för stokastiska... (More)
En av röntgensjuksköterskans uppgifter är att reducera stråldosen till patienterna och minska riskerna för de effekter som den joniserande strålningen kan medföra. Gravida kvinnor kan behöva göra en röntgenundersökning vilket kan medföra att strålning kommer i kontakt med fostret. När ett foster bestrålas finns det risk för deterministiska och stokastiska skador. Syftet i den här litteraturstudien var att belysa stråldosen kopplat till skaderisken för fostret samt åtgärder som kan genomföras för att minimera stråldosen i samband med multislice CT under graviditet. Åtta vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet visade att de flesta stråldoser ligger under tröskelvärdet för deterministiska skador, men viss risk finns för stokastiska skador. Röntgensköterskan kan reducera stråldosen till fostret med hjälp av parametrarna kV, mAs, bländarkonfiguration, pitch och använda strålskydd såsom blyförkläde. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöbeck, Alexandra and Rundgren, Oskar
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
gravida kvinnor, CT, multislice, fosterbestrålning, strålskador, stråldos, strålskydd, röntgen
language
Swedish
id
2531936
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531936,
  abstract     = {{En av röntgensjuksköterskans uppgifter är att reducera stråldosen till patienterna och minska riskerna för de effekter som den joniserande strålningen kan medföra. Gravida kvinnor kan behöva göra en röntgenundersökning vilket kan medföra att strålning kommer i kontakt med fostret. När ett foster bestrålas finns det risk för deterministiska och stokastiska skador. Syftet i den här litteraturstudien var att belysa stråldosen kopplat till skaderisken för fostret samt åtgärder som kan genomföras för att minimera stråldosen i samband med multislice CT under graviditet. Åtta vetenskapliga artiklar granskades. Resultatet visade att de flesta stråldoser ligger under tröskelvärdet för deterministiska skador, men viss risk finns för stokastiska skador. Röntgensköterskan kan reducera stråldosen till fostret med hjälp av parametrarna kV, mAs, bländarkonfiguration, pitch och använda strålskydd såsom blyförkläde.}},
  author       = {{Sjöbeck, Alexandra and Rundgren, Oskar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fosterbestrålning vid multislice ct-undersökningar}},
  year         = {{2012}},
}