Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer som lindrar patienternas oro och ångest i samband med magnetisk resonanstomografi

Nielsen, Marina and Neagu, Florin (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
MRT -undersökningar används vid stor utsträkning i diagnostiseringen av olika sjukdomar. Oro, ångest och klaustrofobi är några av uttrycken för patienternas rädsla och är fortfarande ett stor problem för vissa patienter som genomgår MRT-undersökningar. Syftet med studien var att belysa faktorer som kan lindra oro och ångest i samband med MRT-undersökningar. Metoden som användes var en litteratursstudie där 12 artiklar som undersökte påverkan av olika faktorer för patienternas oro och ångest i samband med magnetisk resonans tomografi anlyserades. Analysen visade att det finns flera olika faktorer som kan minska patienternas oro och ångest, som magnetkameras utformning, positionering, information och kommunikation samt lugnande läkemedel.... (More)
MRT -undersökningar används vid stor utsträkning i diagnostiseringen av olika sjukdomar. Oro, ångest och klaustrofobi är några av uttrycken för patienternas rädsla och är fortfarande ett stor problem för vissa patienter som genomgår MRT-undersökningar. Syftet med studien var att belysa faktorer som kan lindra oro och ångest i samband med MRT-undersökningar. Metoden som användes var en litteratursstudie där 12 artiklar som undersökte påverkan av olika faktorer för patienternas oro och ångest i samband med magnetisk resonans tomografi anlyserades. Analysen visade att det finns flera olika faktorer som kan minska patienternas oro och ångest, som magnetkameras utformning, positionering, information och kommunikation samt lugnande läkemedel. Dessa faktorer kan, inte bara lindra, utan ibland även helt förebygga patienternas oro och ångest i samband med undersökningen. MRT är en viktig diagnostisk undersökning som har en stor framtid och personal som arbetar där behöver veta allt om faktorer som kan lindra patienternas oro, ångest och klaustrofobi i samband med MRT-undersökningen. Det kan göra undersökningen tillgänlig för alla patienter som behöver den. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nielsen, Marina and Neagu, Florin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
magnetisk resonanstomografi, omvårdnad, lugnande läkemedel, klaustrofobi, positionering
language
Swedish
id
2531946
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531946,
  abstract     = {{MRT -undersökningar används vid stor utsträkning i diagnostiseringen av olika sjukdomar. Oro, ångest och klaustrofobi är några av uttrycken för patienternas rädsla och är fortfarande ett stor problem för vissa patienter som genomgår MRT-undersökningar. Syftet med studien var att belysa faktorer som kan lindra oro och ångest i samband med MRT-undersökningar. Metoden som användes var en litteratursstudie där 12 artiklar som undersökte påverkan av olika faktorer för patienternas oro och ångest i samband med magnetisk resonans tomografi anlyserades. Analysen visade att det finns flera olika faktorer som kan minska patienternas oro och ångest, som magnetkameras utformning, positionering, information och kommunikation samt lugnande läkemedel. Dessa faktorer kan, inte bara lindra, utan ibland även helt förebygga patienternas oro och ångest i samband med undersökningen. MRT är en viktig diagnostisk undersökning som har en stor framtid och personal som arbetar där behöver veta allt om faktorer som kan lindra patienternas oro, ångest och klaustrofobi i samband med MRT-undersökningen. Det kan göra undersökningen tillgänlig för alla patienter som behöver den.}},
  author       = {{Nielsen, Marina and Neagu, Florin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer som lindrar patienternas oro och ångest i samband med magnetisk resonanstomografi}},
  year         = {{2012}},
}