Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Blir sjuksköterskan sjuk på arbetet?

Nilsson, Jimmy and Nilsson, Johan (2012)
Department of Health Sciences
Abstract
Arbetsrelaterad stress är ett växande problem i samhället och särskilt hos personal inom vård, skola och omsorg. Inom vård- och omsorg ställs personalen ofta inför komplicerade livssituationer. Andra problem är underbemanning, ett högt tempo inom vården och ett ständigt ökat krav på tekninsk kompetens. Då det enligt WHO kommer att bli en brist på sjuksköterskor inom en snar framtid var syftet att identifiera faktorer som påverkar sjuksköterskors arbetsrelaterade psykiska hälsa. Den metod som används är en litteraturstudie som innefattar tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att flertalet arbetsrelaterade faktorer samt yrkets emotionella aspekt negativt påverkar sjuksköterskans risk att drabbas av utmattningssyndrom såsom emotionell... (More)
Arbetsrelaterad stress är ett växande problem i samhället och särskilt hos personal inom vård, skola och omsorg. Inom vård- och omsorg ställs personalen ofta inför komplicerade livssituationer. Andra problem är underbemanning, ett högt tempo inom vården och ett ständigt ökat krav på tekninsk kompetens. Då det enligt WHO kommer att bli en brist på sjuksköterskor inom en snar framtid var syftet att identifiera faktorer som påverkar sjuksköterskors arbetsrelaterade psykiska hälsa. Den metod som används är en litteraturstudie som innefattar tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att flertalet arbetsrelaterade faktorer samt yrkets emotionella aspekt negativt påverkar sjuksköterskans risk att drabbas av utmattningssyndrom såsom emotionell påfrestning, dålig arbetsmiljö och en hög arbetsbelastning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Jimmy and Nilsson, Johan
supervisor
organization
alternative title
Litteraturstudie om faktorer som kan orsaka arbertsrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom i sjuksköterskans dagliga arbete.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbete, litteraturstudie, ohälsa, sjuksköterska, utmattningssyndrom
language
Swedish
id
2531967
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:25
@misc{2531967,
  abstract     = {{Arbetsrelaterad stress är ett växande problem i samhället och särskilt hos personal inom vård, skola och omsorg. Inom vård- och omsorg ställs personalen ofta inför komplicerade livssituationer. Andra problem är underbemanning, ett högt tempo inom vården och ett ständigt ökat krav på tekninsk kompetens. Då det enligt WHO kommer att bli en brist på sjuksköterskor inom en snar framtid var syftet att identifiera faktorer som påverkar sjuksköterskors arbetsrelaterade psykiska hälsa. Den metod som används är en litteraturstudie som innefattar tio vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att flertalet arbetsrelaterade faktorer samt yrkets emotionella aspekt negativt påverkar sjuksköterskans risk att drabbas av utmattningssyndrom såsom emotionell påfrestning, dålig arbetsmiljö och en hög arbetsbelastning.}},
  author       = {{Nilsson, Jimmy and Nilsson, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Blir sjuksköterskan sjuk på arbetet?}},
  year         = {{2012}},
}